RODITELJ ODGOJITELJ /

Markić brani Bandićevu mjeru: U Zagrebu se rodilo 1004 treće i daljnje djece više nego u prethodnom razdoblju

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nova gradska vlast istaknula je kako demografska mjera nije pokazala učinak, a troškovi su porasli. Skupština je stoga izglasala izmjenu mjere

12.12.2021.
11:13
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Udruga U ime obitelji ustvrdila je u nedjelju da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izglasavanjem jednostranog i retrogradnog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, suprotno predizbornom obećanju oduzeo zajamčeni dio prihoda oko 21.000 djece u Zagrebu.

Zabrinuta zbog, kako ističu, protupravnog i društveno neodgovornog ponašanja gradonačelnika i platforme Možemo, udruga je navela da je Tomašević oduzeo sredstva za život oko 21.000 djece i 8000 novorođenčadi suprotno predizbornom obećanju temeljem kojeg je dobio priliku obnašati vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izglasavanjem pet puta manjeg izdvajanja za financiranje novorođenčadi - gradonačelnik Tomašević je porezni novac Zagrepčana oduzeo onima kojima je on sigurno najpotrebniji - obiteljima s malom djecom", priopćila je u nedjelju udruga, tvrdeći da su gradonačelnik i njegovi suradnici širili u javnosti netrpeljivost prema korisnicima mjere i iznosili netočne podatke u pokušaju da se opravda financijski udar na obitelji s djecom.

Image
UNATOČ PROSVJEDIMA /

Sada je i službeno: Većinom glasova izglasana izmjena mjere roditelj odgojitelj

Image
UNATOČ PROSVJEDIMA /

Sada je i službeno: Većinom glasova izglasana izmjena mjere roditelj odgojitelj

Udruga navodi da mjeru roditelj odgojitelj koristi oko 5800 obitelji koje brinu o oko 21.000 djece, od toga više od 6000 vrtićke dobi te da se u četiri godine, od 2016. do 2020. u Zagrebu rodilo se 1004 treće i daljnje djece više nego u prethodnom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Računa se da je oko polovice te djece rođena u obiteljima koje su korisnici mjere, dakle više od 500 djece, što znači da je ova mjera omogućila da parovi koji to žele - rode 500 više trećeg, četvrtog i daljnjeg djeteta, odnosno, 20 razreda po 25 učenika!", poručili su iz udruge.

Ocijenili su da Tomašević osim što krši predizborno obećanje šalje poruku građanima da mu obitelj i djeca nisu važni, kao i da je glavna inovativnost njegove političke platforme, ne u borbi protiv korupcije i racionalizaciji troškova Grada, nego u financijskom udaru na djecu, mlade i obitelji.

Udruga U ime obitelji zaključila je da se smanjenjem ulaganja u novorođenu djecu i ukidanjem mjere nanosi teška ekonomska šteta djeci i roditeljima, gradu Zagrebu i Hrvatskoj, naglašavajući pritom da su razni oblici financijskog ulaganja u djecu samo mali dio troškova očeva i majki koji po dostupnim podacima za jedno dijete na na mjesečnoj razini iznose oko 3000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo