BRODROGRADILIŠTE U KRIZI /

Marić: 'Uljanik će nas do kraja godine koštati oko 2,5 milijarde kuna'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Rekao je da će jamstva Uljaniku imati efekt na javne financije

17.10.2018.
13:03
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je komentirao 68. poziciju Hrvatske na najnovijoj WEF-ovoj ljestvici globalne konkurentnosti.

Poručio je i da je sigurno da treba podizati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To uopće nije sporno, ni upitno. A ljestvice su tu da kažu koja je usporedba nas u odnosu na druge zemlje", istaknuo je.

Iz svoje perspektive, navodi, Ministarstvo je krenulo u poreznu reformu kako bi se rasteretili građani i gospodarstvo i da se pojednostave uvjeti poslovanja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobio sam jako puno udaraca i kritika. To vam je primjer kada između ostaloga idete u tom smjeru", rekao je Marić novinarima.

Hrvatska je na listi globalne konkurentnosti za 2018. godinu na 68. mjestu među 140 gospodarstava svijeta, s ocjenom od 60,1, pokazuje "Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019." Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), objavljeno u srijedu.

Petrokemija 'vrući krimupir'

Govoreći o Petrokemiji rekao je da je to svojevrsni vrući krumpir koji Vlada pokušava riješiti te da je do sada, što se tiče te tvrtke, bilo propuštenih prilika.

"Dobro znamo da je bilo određenog interesa za Petrokemiju prije nekog vremena pa su se te prilike propustile. Nama je ona također došla kao neki svojevrsni vrući krumpir, da ga probamo riješiti", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako je dobra stvar, što se tiče Petrokemije u smislu njene opstojnosti i održivosti, njena puno jača perspektiva, obzirom na značaj za hrvatsku poljoprivredu i poljoprivredu u zemljama u okruženju i regiji.

"S druge pak strane financijski efekti su kudikamo manji. Nije to neka velika utjeha, ali to treba reći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamstva Uljaniku imat će efekt po javne financije

Marić je izjavio da će državna jamstva dana pulskom Uljaniku neminovno imati efekt na javne financije.

"Što se tiče ugroze nekih projekata, efekt na javne financije je neminovan, dakle tu govorimo o ovom efektu do kraja godine od sigurnih 0,6 posto bruto domaćeg proizvoda, dakle oko 2,5 milijarde kuna. Potencijalno, taj efekt s obzirom na metodologiju Eurostata može biti i blago veći od toga."

VEZANE VIJESTI

Odgovarajući na tvrdnju novinara da Uljanik vjerojatno ide u likvidaciju te što će to značiti za državni proračun s obzirom na jamstva, Marić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "To znači da moramo platiti. Dakle, do kraja godine, po našim izračunima i informacijama kojima raspolažemo u Ministarstvu financija, napravili smo kalkulacije i sigurnih je 2,5 milijarde kuna do kraja godine", izjavio je Marić. 

"Ukupni dug je oko 4,25 milijarde kuna, od čega se jedan dio odnosi na brod koji ipak je u nekoj visokoj fazi dovršenosti, to je onaj čuveni jaružar, a ovo sve ostalo je praktički pod znakom pitanja", kaže Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljen da pojasni je li stečaj s preustrojem scenarij koji i dalje vrijedi za Uljanik, ili prema pravilima Komisije to ne dolazi u obzir, te ako "rescue aid" propadne slijedi li nakon toga likvidacija, Marić je kazao da oko "bilo kakvih tih opcija i alternativa" ne bi ništa govorio, već da to treba pitati na nekim drugim adresama. 

Na pitanje pokazuje li slučaj Uljanika da treba nešto mijenjati u politici državnih jamstava, Marić je rekao da zakon postoji i "da ga se svi trebamo pridržavati", dok bi oko jamstava trebalo obratiti onima koji su ih izdavali.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo