Burno zbog IK /

Maratonska rasprava u Saboru: Stier citirao Cicerona, Zekanović izgubio pravo govora

'Cijelo vrijeme govorimo o borbi protiv nasilja, a koliko je u ovih nekoliko sati bilo verbalnog nasilja, žuči i uvreda?', kazala je ministrica Murganić u Saboru

11.4.2018.
21:02
VOYO logo

U raspravi o Istanbulskoj konvenciji na red je došao politički tajnik HDZ-a i protivnik ratifikacije Davor Ivo Stier. "Ako smatrate da je čovjek rođen slobodan, onda ćete biti protiv ratifikacije", uvodno je kazao, pojasnivši stav.

"Dakle nije problem spominjanje riječi rod, niti tumačenje da su se uloge žena i muškaraca mijenjale kroz povijest. Problem je što se u IK, za razliku od drugih međunarodnih dokumenata, rod odvaja od spola, od biologije, od prirode."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stier je citirao Cicerona, kazavši i da će glasati po savjesti. Uzvratio mu je Bojan Glavašević iz SDP-a. "Ciceron? Odličan govornik, obožavam ga, ali nije ni sve iz njegovog doba dobro, napredovali smo."

Sukob Murganić i Zekanovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Nada Murganić i zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović, koji od jučer nije u vladajućoj koaliciji, sukobili su se tijekom rasprave, a posljedica svega je Zekanovićev gubitak prava govora zbog dvije opomene koje mu je izrekao predsjednik Sabora Jandroković.

"Cijelo vrijeme govorimo o borbi protiv nasilja, a koliko je u ovih nekoliko sati bilo verbalnog nasilja, žuči i uvreda, a moram iskreno priznati, i složit ćete se sa mnom, da je bilo opet nesrazmjerno u odnosu na ženu. Kolega Zekanoviću, moram vas pitati s kojim pravom mene kao dužnosnicu, ministricu, mene cijelo vrijeme prozivate, propitujete se o mom vjerskom uvjerenju, odanosti i pripadnosti stranke i to otkako sam ja kao dužnosnica pripremila ovaj dokument i ovaj zakon?", kazala je Murganić.

"Nemojte zaboraviti da sam vas ja jedini branio kad su vas kolege iz SDP-a napali zbog čokoladica u katoličkom vrtiću", rekao je Zekanović ministrici Murganić. S obzirom da je povrijedio Poslovnik, i to drugi put tijekom današnje rasprave, Zekanović više ne može sudjelovati u istoj.

>> Plenković: 'Moguće je da me dio stranke preko Istanbulske konvencije želi destabilizirati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Hasanbegović u Saboru: 'O Konvenciji će odlučiti narod, a ne briselski birokrati, sluškinje i babe'

>> Pupovac kritizirao raspravu o IK: 'Kad bismo toliko vremena posvećivali socijalnoj nejednakosti...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministricu je za govor pohvalio SDP-ov Arsen Bauk. Murganić je, k tomu, dobila ovacije u Sabornici.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo