Sporni kredit HBOR-a /

Maras u RTL Direktu: 'HBOR-ov kredit Agrokoru je trebao biti spriječen, država neće vidjeti taj novac'

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras, koji je svojedobno kao ministar i sam bio član Nadzornog odbora HBOR-a, gostovao je u RTL Direktu

11.7.2017.
22:40
VOYO logo

Da još uvijek sjedite u HBOR-u biste li vi digli ruku za kredit Agrokoru, koji mu je očito bio nasušno potreban?
Lako je imati naknadnu pamet kad vidimo što se sve dogodilo. Ali činjenica je da je Agrokor bio u nezavidnoj situaciji i trebalo je imati dobar razlog dati kredit. Pod ovim uvjetima mislim da ga Agrokor niti nije trebao dobiti. U ovoj situaciji je jasno da 50 milijuna eura država neće nikad vidjeti. Ili su članovi NO previdjeli stvari ili se dogodilo ono što posebno zabrinjava: prema izjavi bivšeg ministra Dobrovića ispada da je Marić objašnjavao drugim članovima NO zašto treba dati kredit Agrokoru, a izuzeće je značilo samo da nije glasovao.

Znali su i ostali, zašto je krimen samo na Mariću?  
Ministar Marić je 26. siječnja ove godine rekao da je Agrokor još uvijek dobra tvrtka i da ne vjeruje da će doći do ovakvih problema, a sad vidimo stručne analize HBOR-a dva, tri mjeseca ranije koje su bile Mariću na stolu. Samo je pitanje je li Marić to pročitao ili je nesavjesno obavljao svoj posao ili nije dovoljno stručan i ne razumije problem da Ledo garantira 2,5 milijarde eura za kompanije iz sustava Agrokor. Dakle on je za sve te podatke znao, a on je nama dva mjeseca kasnije govorio da ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su godinama znali što se događa. I vi ste vjerojatno znali dok ste bili ministar. 
Ja, primjerice, nikad nisam znao da Ledo jamči 2,5 milijarde eura za druge firme iz Agrokora. To je Marić znao i trebao je biti svjestan rizika. Trebao je ne samo se izuzeti nego i spriječiti odobrenje tog kredita.

Da HBOR nije odobrio taj kredit velika je vjerojatnost da bi to ubrzalo propast Agrokora, je li ovako možda kupljeno vrijeme da taj požar ne proguta sve oko sebe?
Taj kredit je odobren u 12. mjesecu 2016., dakle mjesec, dva dana prije nego što je situacija eskalirala. Zbilja ne mogu shvatiti da je netko u stanju izložiti državni novac na taj način, da samo dva mjeseca nakon toga dođe do takvog problema da ga više nećemo nikad dobiti. Odluka o roll up kreditiranju unutar Agrokora je jasna poruka HBOR-u da taj novac neće vidjeti, jer je taj novac sada zadnji u redu naplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kredit je samo deset dana uoči Lex Agrokora kad je bilo potpuno jasno da sve ide kvragu dala i Sberbanka, njihovog direktora trebali bi streljati po toj logici.
Ne znam što će napraviti Sberbanka, ali znam što su morali napraviti članovi NO HBOR-a. Taj kredit nikad nije trebao biti odobren.

Koliko je HBOR politička banka, a koliko profesionalna institucija? Koliko je bilo ovakvih "društveno korsinih kredita" koji su se davali samo da se spasi neka velika firma?
HBOR ima odlične programe koji su usmjereni u određene programe. To može biti poljoprivreda, brodogradnja kao kod prijašnjih vlada. Ovdje moramo biti svjesni da se nije radilo o takvom programu, odnosno radilo se o programu podupiranja izvoza. Niti jedno poduzeće nije udovoljavalo tim kriterijima. I sada bi vi i ja trebali vjerovati ministru Mariću da to nije radio da bi pogodovao nekome.

Ja vam obećajem da ćemo dobiti sve ove odgovore ukoliko se klubovi zastupnika dogovore oko istražnog povjerenstva, prije svega vezane uz aktivnosti ministra Marića i ministrice Dalić o ovom kreditu. Mislim da su oni mogli spriječiti ovaj kredit.

Zahtjev za istražno povjerenstvo je sutra na raspravi. Klubovi zastupnika će uvjeren sam to podržati kako bismo u petak imali formiranoistražno povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo