Teška situacija u Zadru / Manjak osoblja veliki je problem u domovima za starije: 'Sad nas više nitko ne diže jer su samo dvije sestre na nas 300'

Image
Foto: Pixsell

Od koronavirusa prošle godine preminuo je 31 korisnik doma, a 168 štićenika od njih 350 je bilo zaraženo.

24.1.2021.
10:01
Pixsell
VOYO logo

Drama u zadarskom domu u kojeg je 17. studenog 2020. ušla korona se nastavlja.

"Imala sam koronu. Nisam se uopće bojala iako mi je imunitet nikakav, a zbog propadanja plućnog tkiva radi mi četvrtina pluća. Imam i dvije izrasline koje vučem već 25 godina. U koroni nisam imala simptome, a cijepiti se neću", rekla je 85-godišnja nepokretna štićenica Doma za stare i nemoćne Zadar za 24 sata. U istom domu boravi i njen suprug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ispovijesti oboljelih /

Simptomi korone ne popuštaju tako lako: 'Stalno osjećam miris zagorenog'

Image
Ispovijesti oboljelih /

Simptomi korone ne popuštaju tako lako: 'Stalno osjećam miris zagorenog'

Manjak osoblja 

Od koronavirusa prošle godine preminuo je 31 korisnik doma, a 168 štićenika od njih 350 je bilo zaraženo. 29 djelatnika je bilo pozitivno na virus što je za sobom donijelo i novi problem, a to je manjak osoblja. 

"Tri mjeseca ležim nepokretna u ovom krevetu. Najteže mi je to što nema fizioterapeutkinje koja nas je u kolicima vozila u hodnik, odakle sam kroz prozor mogla vidjeti more, galebove, nebo, oblake, Velebit... Sad nas više nitko ne diže jer su samo dvije sestre na nas 300, pa smo primorani ležati kao krave. Zbog toga sam često vrlo nervozna", dodala je Zadranka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sin korisnice doma, u kojem su mu smješteni oba roditelja je rekao da se bojao za roditelje, ali da mu je najteže palo to što ih ne smije viđati. Rekao je kako je velika razlika u kvaliteti stanovanja pokretnih korisnika iz prizemlja i prvoga kata u odnos na one s dva posljednja kata doma, gdje su smješteni nepokretni ljudi, a koje je usporedio s azilom za pse, piše 24 sata

'Teško je voditi dom u današnje vrijeme'

Ravnatelj doma Marko Buljat kaže kako je najgore razdoblje u domu prošlo te kako su korisnici u međuvremenu cijepljeni. Kaže kako su tražili pomoć od Stožera civilne zaštite Zadarske županije koji je to dalje koordinirao s ministarstvima: "Pomoć smo tražili u osoblju od Stožera civilne zaštite Zadarske županije, koji je to dalje koordinirao s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te s Ministarstvom zdravstva jer je trebalo odobrenje prijelaza osoblja iz sustava zdravstva u sustav socijalne skrbi, a od njih smo tražili te dobili i potrebnu zaštitnu opremu", rekao je Buljat za 24 sata i dodao kako je teško voditi dom u današnje vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo