ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI / Malo poznat detalj iz života Ankice Tuđman: Samo se Mesić u jednoj stvari mogao mjeriti s njom

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

A zašto su baš njih dvoje imali najviše mirovine? Odgovor je jednostavan

6.10.2022.
10:48
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđman, preminula je u 97. godini života. Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gdje se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Te je godine upoznala i svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Godinu dana kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

Image
TKO JE BILA ANKICA TUĐMAN? /

Prekinula je školovanje kako bi otišla u partizane, tamo je upoznala i supruga Franju, a u njenoj kući nije se pilo

Image
TKO JE BILA ANKICA TUĐMAN? /

Prekinula je školovanje kako bi otišla u partizane, tamo je upoznala i supruga Franju, a u njenoj kući nije se pilo

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A početkom ove godine u javnost je procurio jedan zanimljiv detalj vezan za suprugu pokojnog predsjednika. Naime, objavljeno je da najviše mirovine u Hrvatskoj, koje prelaze 25.000 kuna, primaju Stjepan Mesić i Ankica Tuđman. Kazala je to Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske. Istaknula je za sada pokojnu udovicu prvog hrvatskog predsjednika da je još 2009. godine primala 22.500 kuna, a od tada joj je mirovina usklađivana dva puta godišnje.

Jednostavan razlog

A zašto su baš njih dvoje imali najviše mirovine? Odgovor je jednostavan. Predsjednik države ima najveću plaću, a mirovina mu se po starom Zakonu računala u visini od 90 posto. Od toga se nasljeđuje 70 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odredbi članka 17. stavku 1. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika (Narodne novine, broj 101/98) koji je bio na snazi do 22. veljače 2013. predsjedniku Republike Hrvatske nakon prestanka obnašanja te dužnosti pri­pada mirovina u visini 90 posto predsjedničke plaće . To znači da je Predsjednik RH nakon prestanka obnašanja dužnosti mogao steći pravo na mirovinu u visini 90% plaće bez drugih uvjeta (dob, staž).

Franjo Tuđman imao je plaću od 35.000 kuna. Njegova bi mirovina iznosila 90 posto toga iznosa, 31.500 kuna. Kada je riječ o nasljednih 70 posto, dolazi se do 22.050 kuna s iznosa koji je usklađivanjem njegovoj udovici u proteklih 12 godina skočio na preko 25.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo