TKO JE BILA ANKICA TUĐMAN? / Prekinula je školovanje kako bi otišla u partizane, tamo je upoznala i supruga Franju, a u njenoj kući nije se pilo

Image

Nakon smrti njezina supruga u prosincu 1999. godine, ona i njezina obitelj često su bili javno kritiziran

6.10.2022.
10:05
VOYO logo

Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gdje se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Te je godine upoznala i svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Godinu dana kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

Image
POČIVALA U MIRU /

Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Image
POČIVALA U MIRU /

Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

S 18 godina upoznala je, inače, svog budućeg supruga u Čazmi gdje je on bio načelnik odjela 10. zagrebačkog korpusa JNA. U siječnju 1945. prešla je iz Čazme u Vrhovno zapovjedništvo u Beogradu, vrativši se u Zagreb nakon što su ga oslobodile partizanske snage u svibnju 1945. Nakon toga preselila se s Tuđmanom u Beograd te se zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova SFR Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1954. godine je maturirala i upisala studij anglistike na Sveučilištu u Beogradu. Međutim, napustila je studij na drugoj godini i izabrala tečaj engleskog jezika u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova. 1960. njezin je suprug unaprijeđen u čin general bojnika, ali je 1961. odlučio napustiti vojsku, a cijela se obitelj vratila u Zagreb. Ondje je Franjo Tuđman osnovao Institut za povijest radničkog pokreta u Hrvatskoj na čijem je čelu bio do 1967. godine kada je smijenjen i prisiljen napustiti članstvo u Savezu komunista Jugoslavije. Franjo Tuđman je 1972. i 1981. osuđen na zatvorsku kaznu.

Na parlamentarnim izborima 1990., prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj nakon više od 50 godina, Hrvatska demokratska zajednica na čelu s njezinim suprugom dobila je veliku većinu u Saboru, a on je 30. svibnja izabran za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavila je Ankica Lepej

Od 1991. do 1995. godine trajao je Domovinski rat, a Ankica je osnovala Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske, neprofitnu nevladinu i humanitarnu organizaciju za pomoć djeci sudionika rata i djeci iz siromašnijih obitelji

Nakon smrti njezina supruga u prosincu 1999. godine, ona i njezina obitelj često su bili javno kritizirani, posebice od strane Tuđmanova nasljednika na mjestu predsjednika Stjepana Mesića. Ankica, članica HDZ-a od osnutka u lipnju 1989., također je izbačena iz članstva stranke ka ju je preuzeo Ivo Sanader, koji je u dva mandata bio premijer Hrvatske od 2003. do njegovom ostavkom 2009. No, vratila se u stranku pod Tomislavom Karamarkom 2012., dobivši člansku iskaznicu broj 002. 2006. objavila je knjigu pod naslovom Moj život s Francekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokojna Ankcica Tuđman 90-ih je došla u središte pozornosti nakon što je najpoznatija hrvatska zviždačica Ankica Lepej otkrila u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i gotovo 16 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

A u jednom intervjuu, njezin sin Miroslav Tuđman opisao je kako je kako bilo odsrastati u njihovoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odrastao sam u kući u kojoj se nisu pričali vicevi i nije se pilo", kazao je tom prilikom.

U međuvremenu, stigla je reakcija HDZ-a na njezinu smrt:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo