AFERA KOJA JE UZDRMALA ANKICU TUĐMAN / Zviždačica iz zagrebačke banke otkrila je njen tajni račun: Franjo je 'zaboravio' prijaviti 210 tisuća maraka

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Krajem rujna 1998. predsjednik Tuđman je objavio imovinsku karticu u kooj je ispustio jednu važnu informaciju

6.10.2022.
10:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, preminula je u 97. godini života.

Rodila se u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gradu u kojem se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Iste godine upoznaje svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Samo godinu kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE BILA ANKICA TUĐMAN? /

Prekinula je školovanje kako bi otišla u partizane, tamo je upoznala i supruga Franju, a u njenoj kući nije se pilo

Image
TKO JE BILA ANKICA TUĐMAN? /

Prekinula je školovanje kako bi otišla u partizane, tamo je upoznala i supruga Franju, a u njenoj kući nije se pilo

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka.

Pokojna Ankica Tuđman 90-ih je došla u središte pozornosti nakon što je najpoznatija hrvatska zviždačica Ankica Lepej otkrila da Ankica Tuđman u Zagrebačkoj banci ima tajni račun, a na njemu 210 tisuća maraka i gotovo 16 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prijavio novac

Krajem rujna 1998. predsjednik Tuđman je objavio imovinsku karticu, u kojoj je pisalo da posjeduje obiteljsku kuću, kolekciju umjetničkih slika i stari osobni automobil iz 1990. godine.

Za njegovu suprugu bilo je navedeno da posjeduje automobil i da nema druge pokretnine znatnije vrijednosti, kao ni dionice i udjele u poduzećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Varaždinski.hr

Ankica Lepej

Međutim, bankovni računi koje je Ankica Lepej predočila tada Jutarnjem listu pokazivali su da je samo 24. ožujka te godine predsjednikova supruga oročila iznos od 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara.

Lepej je 19. listopada obznanila da je izvor ona informacija te je iste večeri privedena u policiju. Dobila je otkaz u banci, bez otpremnine, 11 mjeseci prije mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv nje i ostalih sudionika afere podignuta je optužnica zbog odavanja službene tajne. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Smiljko Sokol, predsjednik Ustavnog suda RH, ustvdio je tada da 'novac nije imovina'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankica Tuđman i Mesić imali su najveću mirovinu u Hrvatskoj

Kako je kazala predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, Ankica Tuđman uz Stjepana Mesića imala je, uz Stjepana Mesića najvišu mirovinu u Hrvatskoj. Kazala je da je od 2009. godine primala 22.500 kuna mirovine, a od tada joj je mirovina usklađivana dva puta godišnje, što znači da je raslo. U novije doba mirovina joj je iznosila više od 25.000 kuna.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo