'Ne želimo biti kmetovi strvinarskih fondova' /

Mali dioničari Agrokora predložili plan nagodbe: 'Konzum dobavljačima, koji neće morati ništa otpisivati'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor izložila je vlastiti plan nagodbe, ističući da je 15.000 dioničara zbog krize u koncernu izgubilo i do 90 posto vrijednosti, a Ramljakov plan njih uopće ne obuhvaća

9.2.2018.
11:24
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Udruga manjinskih dioničara Agrokora u petak je u Zagrebu održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila alternativno rješenje plana nagodbe vjerovnika Agrokora. Miroslav Jeličić-Purko, zamjenik predsjednika Udruge prije početka prezentacije istaknuo je kako je izvanredna uprava Agrokora morala ponuditi barem dva ili tri prijedloga nagodbe kako bi vjerovnici mogli donijeti odluku.

"Naš plan baziran je na pravičnosti, pravdi i podjeli imovine tako da nitko ne bude zakinut. Imovina Agrokora bi ostala u Hrvatskoj i dionicama bi se trgovalo u Hrvatskoj', rekao je Purko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema modelu koji predlažu mali dioničari u stečaj bi išle tvrtke koje su doista u problemima i generiraju gubitke, poput Konzuma, dok bi uspješnije tvrtke iz koncerna išle u dokapitalizaciju te bi normalno nastavile poslovati, piše tportal.

Purko se osvrnuo i na troškove savjetnika izvanredne Uprave. "Ovaki slučajevi imaju maksimalno 25 do 30 savjetnika jer se radi samo financijsko restrukturiranje. Sve Agrokorove kompanije imaju uprave i one primaju plaću za svoj posao. Texo Management košta oko 8.000 kuna na sat, pa sami procijenite je li to skupo", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Agrokor 'seli' u Nizozemsku, s njim i hrvatski resursi

"Dobavljači gube u nagodbi i poslije nje, a koncesije na poljoprivredna zemljišta, vode i ostala nacionalna bogatstva 'sele se' u Nizozemsku", između ostalog piše u planu nagodbe koji je predstavila Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor.

Prema Ramljakovom planu nagodbe, ističe Udruga manjinskih dioničara, dobavljači će prosječno otpisati 70 posto potraživanja, a novi Agrokor bit će u Nizozemskoj. Umjesto toga predlažu da Konzum kontroliraju dobavljači, koji bi mogli cjelokupan dug pretvoriti u vlasništvo. Tvrde da u tom slučaju neće ništa morati otpisivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo