gube forcu? / Malenica se pohvalio: 'Sve je manje štrajkaša na sudovima, njihov broj smanjio se i za 50 posto'

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Prema podacima Ministarstva pravosuđa trenutno je u štrajku 2874 od ukupno nešto više od 7500 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima. Ponovili su da će službenicima s najnižim plaćama od 1. srpnja one rasti za 100 eura te da će idući tjedan dobiti regres od 300 eura

21.6.2023.
12:38
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je podatke o tome koliko je službenika u pravosuđu još u štrajku te su se pohvalili da taj broj pada, da više ima onih koji rade nego onih koji štrajkaju.

U svom su priopćenju naveli: "Ministarstvo pravosuđa i uprave dobilo je od predsjednika sudova najnovije podatke o broju službenika u pravosudnim tijelima koji zadnja dva tjedna ne obavljaju redovne poslove. Prema službenim podacima koje su 20. lipnja dostavili predsjednici sudova, trenutno je u štrajku 2874 od ukupno nešto više od 7500 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavili su da se u 43 od ukupno 67 tijela sudbene vlasti smanjuje broj službenika koji štrajku.

"U većem broju sudova, u odnosu na ponedjeljak 5. lipnja kad je započeo štrajk, smanjio se broj službenika koji sudjeluju u štrajku za više od 50 posto, a slična je i situacija u Državnim odvjetništvima", ističu iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovili su da će službenicima s najnižim plaćama od 1. srpnja rasti za 100 eura te da će idući tjedan dobiti regres od 300 eura.

"Isto tako, Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama, koji je u javnom savjetovanju do sutra, sustavno će se urediti plaće u javnom sektoru jer nije pravedno da službenici koji, primjerice, obavljaju posao računovodstva na sudovima dobivaju veću plaću do službenicima koji identične računovodstvene poslove rade u državnim tijelima", navode u priopćenju. Ponovili su poziv štrajkašima da nastave raditi svoj posao te da se uključe u dijalog o uspostavi "novog, pravednijeg, sustava plaća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo