SKUPLJAJU DONACIJE /

Makarski vatrogasci objavili dramatične fotografije i poslali apel: 'Trebamo vašu pomoć'

Image
Foto: Facebook/Vatrogasci Makarska

DVD Makarska ističe kako je 'došlo vrijeme da zajednica uzvrati tu nesebičnost'. Navode da je svaka donacija, bez obzira na iznos, dobrodošla i da predstavlja zrnce nade i znak zahvalnost za sve što njihovi vatrogasci čine

2.8.2024.
12:28
Facebook/Vatrogasci Makarska
VOYO logo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Makarska na Facebooku je objavilo apel za donacije kako bi mogli nastaviti raditi. Riječ je o DVD-u koje se s buktinjama bori već 80 godina, a razorni požari na makarskom području oštetili su njihovu opremu.

"Dragi prijatelji,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovim teškim trenucima, kada se naši hrabri vatrogasci suočavaju s velikim izazovima, važno je pokazati solidarnost i podršku. Dobrovoljno vatrogasno društvo Makarska, koje već osam desetljeća stoji kao bedem zaštite domova i prirode na području Makarskog primorja, i koje okuplja preko 150 dragovoljaca koji riskiraju svoje živote za dobrobit zajednice - treba našu pomoć. Razorni požari koji su zahvatili Makarsko primorje nanijeli su štetu opremi koja je neophodna za njihovu misiju spašavanja.
Izgorene cijevi, nestale mlaznice, oštećena vozila su samo dio naših problema nastalih ovim požarom", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako je "došlo vrijeme da zajednica uzvrati tu nesebičnost". Navode da je svaka donacija, bez obzira na iznos, dobrodošla i da predstavlja zrnce nade i znak zahvalnost za sve što njihovi vatrogasci čine.

"Pozivamo vas da se pridružite akciji prikupljanja sredstava za obnovu opreme koja će omogućiti vatrogascima DVD-a Makarska da nastave s nezamjenjivim radom koji obavljaju. Vaša podrška je od neprocjenjive vrijednosti. Pokažimo našim vatrogascima da cijenimo njihovu hrabrost i žrtvu", zaključuju u objavi u kojoj su naveli i broj računa za donacije.

Inače, vatrogasci iz svih dijelova Hrvatske došli su pomoći u borbi s vatrenom stihijom koja danima stvara probleme u Dalmaciji. Požari otvorenog prostora i u petak su aktivni u Dalmaciji, a vatrogasci su i ovu noć najviše posla imali na požarima na području Skradin-Ićevo, Tučepi i Vrsine, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

"Požari kod Skradina, Vrsina i Tučepa i dalje aktivni. Vatrogasci su djelovali na požarištima tijekom noći. Jutros ćemo zamijeniti snage i nastaviti sa sanacijom požara. Na požaru kod Vrsina uključene su od jutros zračne snage", rekao je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na požaru kod Tučepa problem predstavlja velika zadimljenost, a zračne snage će biti uključene čim se uvjeti poboljšaju, dodao je.

Prema evidenciji intervencija HVZ-a, u protekla 24 sata na području RH zabilježeno je 114 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 173 vatrogasne organizacije s ukupno 509 vatrogasaca sa 181 vatrogasnim vozilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u tom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.

ŠKŽ: Zahvaćeno 1.300 hektara

U Šibensko-kninskoj županiji, tijekom jučerašnjeg dana u gašenju požara na području Skradina - Ićevo sudjelovalo je 177 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila s područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Pored zemaljskih snaga, požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan Air Tractor. Tijekom noći na gašenju požara angažirano je 127 vatrogasaca s 41 vatrogasnim vozilom.

Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1.300 hektara, a požar je i dalje aktivan. Lokalni portali javljaju kako je požar u skradinskom zaleđu i dalje aktivan, ali je stanje bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISPAD PRED RTL-OVIM KAMERAMA /

Dobili smo šefa Hrvatskih šuma, evo što kaže o izjavi žene i kćeri o vatrogascima nakazama

Image
ISPAD PRED RTL-OVIM KAMERAMA /

Dobili smo šefa Hrvatskih šuma, evo što kaže o izjavi žene i kćeri o vatrogascima nakazama

SDŽ: Zahvaćeno 700 hektara u jednom, 660 u drugom

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar na području Tučepa gdje je ukupno angažirano 260 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila, uključujući IVP Split-Divulje, IVP Dubrovnik te izvanredne dislokacije iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije.

Uz zemaljske snage, tijekom dana požar su gasila dva kanadera. Tijekom noći na aktivnom gašenju požara angažirano je 200 vatrogasaca s 50 vatrogasnih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 700 hektara, a požar je aktivan.

Na intervenciji gašenja požara kod Vrsina sudjelovalo je 149 vatrogasaca s 39 vatrogasnih vozila s područja županije te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske i Sisačko moslavačke županije. Požar je gasilo i sedam protupožarnih zrakoplova - dva kanadera i pet air tractora.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 660 ha. Tijekom noći i jutra vatrogasci su nastavili s aktivnim gašenjem požara.

Zadarska: Zahvaćeno po 450 i 200 hektara

HVZ je izvijestila kako je stanje na požarištima u Zadarskoj županiji puno bolje. Jučer je nastavljena sanacija na požaru na području Smokovića koji je izbio 30. srpnja i u kojem je opožarena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 hektara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažirano je sedam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz JVP Zadar. Noću je JVP Zadar organizirao dežurstvo.

Na požaru koji je izbio 31. srpnja na području Radašinovci (Vrana), u kojem je opožareno oko 200 hektara trave i niskog raslinja, jučer je također nastavljena sanacija, a požar je lokaliziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažirano je 17 vatrogasaca s osam vatrogasnih vozila te jedan Air Tractor. Tijekom noći na sanaciji i osiguranju požarišta angažirano je sedam vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz IVP-a Zadar i JVP-a Benkovac.

POGLEDAJTE VIDEO: Dukić o 'nakazama': 'Zvali su nas ustaše, branili smo svoje područje. Ako nas sada netko naziva nakazama...'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo