LOVRINOVIĆ: / 'Inzistirat ću na velikim uštedama u proračunu, imam za to svih 15 ruku Mosta'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Svaki je proračun - proračun kompromisa. Nekoga će se malo više oštetiti, netko će malo više dobiti.

10.3.2016.
11:16
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

''Treba razumjeti da smo imali tehnički proračun. Vlada se sporo konstituirala, to je jedna neobična Vlada kakvu dosad nismo imali. Trebalo je vremena da se ekipira. Ja ne bih bio u koži ministra financija jer to su pritisci s raznih strana", dodao je.

UŽIVO S VLADE Orešković predstavio proračun pa priznao: ‘Nije bilo lako’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto ušteda na mobitelima i autima treba se dohvatiti milijardi

Po njegovim riječima, u proračunu bi trebalo rezati ono što najbrže raste i razvija se, a najbrže rastu kao karcinom kamate na kredite na javni dug koji je država kumulirala. Uštedjeti se, kaže, može i na refinanciranju zaduženja u kunama kod domaćih banaka, javnoj nabavi, Hrvatskim željeznicama, zdravstvu, obrazovanju, vojsci...

"Ima jedna stavka zove se kapitalski račun i tamo se nalazi 17,2 mlrd. kuna. Tu se nalaze sve neto dobiti HNB-a u proteklih 25 godina. To je novac koji pripada državi jer je ona osnovala HNB. Ne može se uzeti sve jer mora ostati dio rezervi. Od toga bi se moglo u poračun transferirati do 10 mlrd. kuna. Evo vidite samo dvije stavke. Mene inače pomalo iritira razmišljanje tko će profitirati, tko će uzeti. Građani vole kad se štedi na mobitelima, tajnicama i autima. To su male uštede i to treba, ali treba se uhvatiti milijardi", smatra on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVI PRAVI POTEZ MOSTA: /

Ministrima se radikalno režu troškovi za aute, mobitele, putovanja...

Image
PRVI PRAVI POTEZ MOSTA: /

Ministrima se radikalno režu troškovi za aute, mobitele, putovanja...

Gospodarstvo zadnjih 20 godina nije imalo koristi od HNB-a

Refinanciranje, kaže, ne bi bilo moguće bez sudjelovanja HNB-a jer je to velika operacija.

"Ne može se država zaduživati uz 5-6 posto kamata, a imati pad BDP-a. Kad imate tako velike kamate ispada da financijski sektor kamatari državu u teškim uvjetima. U Europi su središnje banke osnivale fondove, a onda bi fondovi davali državi", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinović nije štedio kritike na račun Hrvatske narodne banke.

"Očekivao sam promjene unazad 3-4 godine, ali vidimo da naša monetarna politika nije se ponašala u skladu s preporukama Europske središnje banke jer kad vidite što je ona radila i one banke zemalja koje imaju euro vidimo da se u monetarnom dijelu HNB nije europeizirala. Ona je ostala na istom putu 20 godina i od nje gospodarstvo nije imalo koristi. (...) Tu se mora promijeniti koncepcija i uskladiti Zakon o HNB-u sa statutom Europske središnje banke", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most će biti kažnjen ako se ne uhvati u koštac s reformama

Na pitanje bi li podržao u Saboru predloženi proračun, nije mogao odgovoriti jer, kaže, prijedlog nije još vidio. No, dodao je da nije nemoguće i promijeniti prijedlog proračuna u Saboru.

"Ako imate argumente svatko će prihvatiti ono što je razumno. Javnost je osjetljiva na dodatna zaduživanja pa kaže šta smo tu novo napravili, svatko se zna zadužiti i trošiti. Mi ćemo u Mostu inizistirati na racionalizaciji pa do velikih ušteda", kaže dodajući da za to vjerojatno ima podršku svih 15 zastupnika Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da imam podršku. Mi u Mostu razumijemo da ćemo biti kažnjeni na političkom tržištu ako se ne uhvatimo u koštac s reformama. Nije to jednostavna pozicija, puno je interesa i Most nema takvu snagu. Ne smije se dopustiti da prolazi ono što ne smije proći i tu će nas ljudi prepoznati. U politici postoje konsenzusi - tamo gdje se ne može to napraviti to je pitanje vlastitog obraza i vjerodostojnosti, a ako ne držite do obraza brzo ćete biti kažnjeni.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo