softver Turnitin /

Lov na plagijatore: Sveučilište u Osijeku staje tome na kraj izdvajanjem za antiplagijatorski softver

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Temu je u Hrvatskoj posebno aktualizirala javna praksa kupoprodaje akademskih radova među studentima i legalno postojanje tvrtke koja se tim poslovima bavi

8.12.2017.
13:40
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Tema o plagiranju akademskih radova sve je češće tema o kojoj se priča, a iz Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku tome su stali na kraj.

Naime, oni su među prvim sveučilištima u Hrvatskoj koji se već godinama sustavno bore protiv plagijatora i to uz pomoć softvera. O ozbiljnosti namjere osječkog sveučilišta da u tome bude što uspješnije, govori podatak da se za antiplagijatorski softver Turnitin izdvojilo 25.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Softver je namijenjen nastavnicima i mentorima kao alat za olakšavanje provjere izvornosti studentskih radova te studentima kao alat za samoprovjeru vlastitih radova. Riječ je o unaprijeđenoj verziji antiplagijatorskog sotvera Ephorus, na koji je Sveučilište pretplaćeno od 2014. godine.

Uključuje veću mogućnost provjere i otkrivanja plagijata, a zbog njegove kvalitete koristi ga nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj. Turnitin koristi još Sveučilište u Rijeci, Veleučilište VERN i Zagrebačka škola za menadžment, a započeti su i pregovori s nekolicinom sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turnitin je najrasprostranjeniji antiplagijatorski softver kojeg koriste više od 25.000 institucija i 30 milijuna studenata iz 150 država. Pretražuje više od 61 bilijun web-stranica, 697 milijuna studentskih radova te 165 milijuna akademskih časopisa i radova. Nakon što se akademski rad učita u sustav, softver će označiti prepisani tekst i pokraj navesti izvor toga teksta, ali i postotak prepisanog dijela, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo