pučka pravobraniteljica /

Lora Vidović o pritužbama na nasilje prema migrantima: 'Policija nije iznad zakona'

Image
Foto: Patrik Macek/Ivica Galovic/PIXSELL

Vidović je upozorila i na činjenicu da se sužava demokratski prostor za branitelje ljudskih prava

11.12.2019.
8:31
Patrik Macek/Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Izvor iz policije prije nekoliko dana za Net.hr je potvrdio kako se unutar sustava, u svojevrsnoj “sivoj” zoni, formiraju mobilne grupe za izbacivanje migranata iz zemlje.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kaže da nema saznanja o postojanju takvih grupa. Međutim, ističe kako su brojne pritužbe migranata na policijsko postupanje koje njezin Ured zaprima od 2016. često su uvelike podudarne u opisu policijskog postupanja s navodima koji se mogu pročitati u izvješćima domaćih i međunarodnih organizacija, a sve češće i u svjedočanstvima policajaca koji žele sačuvati anonimnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U suštini, radi se o ignoriranju traženja međunarodne zaštite, nasilnom postupanju, otuđivanju novca i drugih vrijednosti te vraćanju preko zelene granice, bez provođenja zakonom predviđenih postupaka'', kaže Vidović.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured pravobraniteljice u srpnju ove godine objavio je anonimno pismo, svjedočenje jednog policajca o nehumanim postupcima prema migrantima. Vidović kaže kako još ne znaju je li ta istraga ikada uopće pokrenuta i kakve je rezultate dala.

''Jedino smo naknadno zaprimili odgovor Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost s preslikom očitovanja MUP-a, iz čega smo doznali kako je Odbor o sadržaju pisma informirao MUP mjesec dana prije njegove objave u medijima", kazala je.

Vidović ističe kako velika većina hrvatskih policajaca svoj posao radi iznimno stručno, i profesionalno, u izuzetno teškim okolnostima. Nažalost,dodaje, ima i onih koji ne postupaju na takav način i za takve je slučajeve uspostavljeno više mehanizama.

''Prije svega, MUP ima sustav unutarnjeg nadzora, međutim on nije neovisan, a stopa utvrđenih nepravilnosti unutar tog okvira je zaista mala, manja od 10 posto. S druge strane, Povjerenstvo za rad po pritužbama kao tijelo neovisnog građanskog nadzora, iako je zakonom predviđeno, još uvijek nije funkcionalno. Osim toga, i saborski Odbor za unutarnju  politiku i nacionalnu sigurnost ima određene ovlasti u odnosu na rad policije i traži očitovanja o postupanju u konkretnim slučajevima, no pitanje je koliko je to učinkovito, budući da se oslanja jedino i isključivo na MUP-ova očitovanja, a nema mehanizme kojima bi mogao biti objektivan i uzeti u obzir i drugu stranu'', kaže Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sužava demokratski prostor za branitelje ljudskih prava

Upozorava na činjenicu da se sužava demokratski prostor za branitelje ljudskih prava, pogotovo migranata, u kojem su udruge i odvjetnici koji štite njihova prava i pružaju im podršku nerijetko javno optuživani za neopravdan pritisak na policiju, a ograničen im je i pristupa detencijskim centrima za strance.

''Dobro je već poznato i da mojoj instituciji onemogućen neposredan pristup podacima o policijskom postupanju prema iregularnim migrantima. U takvim okolnostima, nažalost, od predstavnika MUP-a moguće je i čuti da oni koji govore o nezakonitim postupanjima unutar policije ocrnjuju Hrvatsku, dok je realnost upravo suprotna – Hrvatsku na žalost ocrnjuju upravo oni pojedinci koji postupaju nezakonito, kao i oni koji te navode ne istražuju ili ih prikrivaju, a ne oni koji o tome javno govore'', kaže Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pučka pravobraniteljica kaže kako njezin ured provjerava sve pritužbe, ali isto tako upozorava na probleme u radu.

''Od lipnja 2018. mojim savjetnicama i meni osobno, u ispitnim postupcima i NPM ((Nacionalni preventivni mehanizam, op.a.) obilascima policijskih postaja, uskraćuje se uvid u Informacijski sustav i druge podatke o postupanjima prema iregularnim migrantima, tako da smo, na primjer, u lipnju ove godine morali prekinuti obilazak te uputiti ministru upozorenje – nažalost, bez učinka".

Cijeli intervju s Lorom Vidović pročitajte na Net.hr-u

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo