LOKALNI IZBORI U SDP-u: / Pristaše i protivnici šefa stranke Davora Bernardića zasad su izjednačeni

Image
Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Najzanimljiviji će biti drugi krug izbora u Zagrebu, u najvećoj SDP-ovoj organizaciji.

16.6.2018.
21:54
Dalibor Urukalović / PIXSELL
VOYO logo

Članovi SDP-a u subotu su birali stranačko vodstva u šest županija i gradu Rijeci, dok će u nedjelju pred biračke kutije SDP-ovci u još četiri županije i u Zagrebu, gdje će u drugom krugu unutarstranačkih izbora predsjednika zagrebačkog SDP-a birati između Denisa Hrestaka i Gordana Marasa.

Od početka lokalnih izbora u SDP-u, održani su u devet županija i Gradu Rijeci. Rezultati do sada održanih unutarstranačkih izbora pokazuju da je 'teren podijeljen' oko načina na koji predsjednik SDP-a Davor Bernardić i njegovi suradnici vode stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GORDAN MARAS PODNIO OSTAVKU PA NAPAO VRH STRANKE: /

'Klijentelizam i oportunizam razara SDP'

Image
GORDAN MARAS PODNIO OSTAVKU PA NAPAO VRH STRANKE: /

'Klijentelizam i oportunizam razara SDP'

Otac 'projekta Bernardić' potvrdio mandat

U subotu je u Brodsko-posavskoj županiji, premda se natjecalo četvero kandidata, u prvom krugu pobijedila Marina Opačak Bilić, koja se percipira kao Bernardićeva kandidatkinja. U SDP-u Ličko-senjske županije treći put mandat je dobio Tomislav Zrinski, a u unutarstranačkim strujanjima smatra se bliskim šefu stranke. Na čelo Šibensko-kninskog SDP-a došao je Joško Šupe, koji je dobio dvostruko više glasova od Bernardićeva kandidata Igora Meića.

U Primorsko-goranskoj županiji, kao jedini kandidat, mandat je potvrdio Zlatko Komadina, koji se smatra ocem "projekta Bernardić", premda je zadnjih mjeseci sklon vrlo kritički progovoriti o Bernardićevoj vladavini, pogotovo na zatvorenim stranačkim forumima. Jedini kandidat za čelnika u Istarskoj županiji bio je dosadašnji predsjednik Vili Bassanese, a za reizabranog predsjednika poznavatelji unutarstranačkih prilika reći će da ne pripada ničijoj struji te da je "svoj, ali pragmatičan". Bassanese je gradonačelnik Umaga kojim vlada u koaliciji s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-OV GRADONAČELNIK KOPRIVNICE OTVORENO NAPAO ŠEFA STRANKE: ‘Bernardić i cijelo vodstvo moraju otići!’

U Rijeci kompromis Obersnela i Komadine

U Gradu Rijeci, nakon osmogodišnjeg vodstva Vojka Obersnela koji se nije kandidirao, pobijedio je Marko Filipović, za kojega kažu da je "kompromisni kandidat Obersnela i Komadine". Nasuprot njemu bio je Vuk Prica, za kojeg se smatralo da je kandidat Željka Jovanovića koji je javno kritičan prema Bernardiću, no, Prica je odbacivao takva tumačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci Osječko-baranjske županije za tjedan dana ići će u drugi krug izbora. Relativni pobjednik u prvom krugu je dosadašnji čelnik Domagoj Hajduković, međunarodni tajnik i saborski zastupnik SDP-a, a u drugom krugu izazivač će mu biti Bernardićev favorit Dalibor Štaba.

Prošlog vikenda na čelu županijskih organizacija Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije mandate su potvrdili Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, obojica članovi Predsjedništva SDP-a na nacionalnoj razini i saborski zastupnici, koje se, međutim, ne svrstava među ljude od posebnog Bernardićevog povjerenja. Treći mandat na čelu SDP-a Zadarske županije 'uzela' je Renata Sabljar Dračevac koja se ubraja u Bernardićevu ekipu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju svoja čelništva biraju SDP-ovci Varaždinske, Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke i Dubrovačko-neretvanske županije.

U Zagrebu sraz Denisa Hrestaka i Gordana Marasa

Međutim, najzanimljiviji će biti drugi krug izbora u Zagrebu, u najvećoj SDP-ovoj organizaciji. Za mjesto predsjednika Gradskog odbora (GO) Zagreba bore se Denis Hrestak, koji kotira kao Bernardićev kandidat i Gordan Maras, koji ne štedi riječi kritike na njegov račun. Hrestak je u prvom krugu izbora prošle nedjelje dobio 670 glasova (38,77 posto), a Maras 485 (28,07 posto). U Predsjedništvo GO tada je izabrano Bernardićevih čak 13 od ukupno 14 članova, svih četvero izabranih potpredsjednika lojalno je Bernardiću, kao i 49 od 55 članova Gradskog odbora. Alen Čičak koji je ispao u prvom krugu javno je pozvao zagrebačke SDP-ovce da glasaju za Marasa, dok je Aleksandra Kolarić apelirala da se "glasa za promjene", ne imenujući nijednog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci Virovitičko-podravske županije svoje čelništvo birat će 24. lipnja, dok će članstvo Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Karlovačke županije i Vukovarsko-srijemske županije na izbore 30 lipnja. Odluka o izborima za Splitsko-dalmatinsku županiju još nije donesena, očekuje se da će biti poznata 17. lipnja nakon što se održe kotarski izbori u Splitu. S obzirom na to da je središnjica SDP-a raspustila Županijsku organizaciju Požeško-slavonske županije zbog međusobnih sukoba i odljeva dijela članstva, tamošnji izbori su otkazani.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo