LOKALNI IZBORI PROŠLI, ALI NE I NEIZVJESNOST: / U ovih 19 gradova i općina birači bi uskoro opet mogli na birališta

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Nikola Čutuk

Lokalni izbori su prošli i u 339 od 556 općina i gradova pobjednici imaju apsolutnu većinu i ondje načelnici i gradonačelnici mogu mirno započeti mandate.

12.6.2017.
22:25
PIXSELL / ilustracija, Nikola Čutuk
VOYO logo

HDZ je samostalno osvojio apsolutnu vlast u 107 jedinica, a SDP u samo u četiri, dok je u još 41 jedinici HDZ blizu tome (ovisno o preračunavanju glasova u mandate prema D'Hondtovoj metodi), a SDP samo u 11. U još 55 jedinica HDZ je s partnerima osvojio apsolutnu većinu u lokalnim skupštinama, a SDP s partnerima u 23, piše Večernji list.

Image
DETALJNI REZULTATI LOKALNIH IZBORA: /

Ovdje pogledajte kako se glasovalo u svim gradovima i županijama

Image
DETALJNI REZULTATI LOKALNIH IZBORA: /

Ovdje pogledajte kako se glasovalo u svim gradovima i županijama

Rizične općine i gradovi gdje su mogući novi izbori

Nezavisni kandidati imaju u 25 jedinica apsolutnu većinu, a u još šest vrlo su blizu tomu. HSS ima vlast u 12 jedinica, s partnerima u još pet te u još tri blizu je tome. IDS ima apsolutnu vlast u 12 jedinica i u još sedam blizu je tome te je s partnerima apsolutni vladar u još pet. SDSS ima apsolutnu vlast u 11 jedinica i blizu tome u još je tri. HNS je samostalno osvojio vlast u dvije jedinice te je u još četiri blizu tome, a s partnerima u još šest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Večernji list piše o tzv. rizičnim jedinicama gdje bi poslijeizborni odnos snaga u lokalnim vijećima i skupštinama mogao rezultirati nestabilnom vlašću i paralizom njenog rada, a zatim i skorim ponovnim izborima.

Nekoliko je kriterija po kojima se može predviđati takav rasplet situacije: nespojivost HDZ-a i SDP-a na lokalnoj razini, sukob Mosta i HDZ-a, raskid suradnje HNS-a i SDP-a na nacionalnoj razini...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Splićani i Zagrepčani na prijevremene izbore?

Prema analizi Večernjeg lista, 19 je potencijalno najrizičnijih jedinica lokalne samopuprave u kojima bi moglo biti problema s funkcioniranjem vlasti. Izdvojili smo one najzanimljivije.

U Splitu, gdje je pobijedio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Andro Krstulović Opara, u Gradskom vijeću HDZ će imati 11 vijećnika, stranka Željka Keruma osam, Pametno 7, Most 5, a koalicija SDP-HNS četiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je Milan Bandić osvojio šesti uzastopni gradonačelnički mandat, a njegova će Stranka rada i solidarnosti imati 14 vijećnika u Skupštini. Dočim će ih SDP-ova koalicija imati 13, NL Sandre Švaljek 8, HDZ 7, NL Brune Esih 5, a koalicija Zagreb je naš 4.

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Neizvjesna situacija u još desetak gradova i općina

U Gospiću novi gradonačelnik Karlo Starčević sa svojim HSP-om ima šest mandata u Gradskom vijeću, dok ih HDZ ima 9, a SDP i NL Josipa Župana po jedno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ogulinu je gradonačelnik Dalibor Domitrović (SDP, HNS), a te dvije stranke imaju pet vijećnika, dok ih HDZ ima 8osam, Nezavisna lista Željka Stipetića tri, a DSS jednoga.

U Petrinji iza gradonačelnika Darinka Dumbovića (Reformisti, MB 365, HSS, HSU, HSD, HDRS) stoji sedam vijećnika, no HDZ ih ima deset, koalicija na čelu s SDP-om tri, a Most jednoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisku je Kristina Ikić Baniček (SDP, Laburisti, HSSBR) osvojila jedan mandat više od HDZ-ove liste, ali im za većinu trebaju dva vijećnika Mosta.

U Trogiru novoizabrani gradonačelnik je SDP-ov Ante Bilić, a koalicija SDP-HNS-HSU-Laburisti ima sedam vijećnika, HDZ osam, HKS i NL Ante Piteše po jednoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pločama iza gradonačelnika Miše Krstičevića (SDP, PLS) stoji šest vijećnika, HDZ ih ima 7, NL Nike Orepića dvoje, HSS-HSU jednoga kao i NL Dalibora Žderića.

U Kninu je neočekivano pobijedio nezavisni Marko Jelić čija će lista u tamošnjem vijeću imati šest vijećnika, no HDZ ih ima 8, a SDSS, koalicija SDP-HNS i Most po jednoga. Na sličan način neizvjesno je i u Otoku, Podbablju, Runovićima, Tučepima, Pagu, Otočcu, Fužinama, Crncu, Novoj Bukovici i Baškoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo