Nova pasja poslijepodneva /

Ljeto nam se vraća, uo uo o

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Iako je za neki mjesec ili sezonu prognoza da će biti topliji od prosjeka, to ne znači da će svaki dan iz tog razdoblja biti topliji od prosjeka! Uvijek su moguća hladnija razdoblja, a dugoročne prognoze nam služe samo kao okvir da bismo vidjeli što će biti češće i izraženije, hladnoća ili vrućina

Nikola Vikić-Topić

O vremenu i vremenskom prigovaranju

3.8.2015.
15:49
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Preliminarne izračune srednje srpanjske temperature za više Hrvatskih gradova uredno je napravio član Crometeo tima, Risto Marić, o čemu više detalja možete pročitati ovdje. Prema njemu je, u nekoliko Hrvatskih gradova ovogodišnji srpanj bio najtopliji mjesec IKAD, topliji i od najtoplijih kolovoza (!) dok je u mnogim drugim gradovima srpanj bio topliji od svih dosadašnjih srpanja. Čini se da je ona poznata floskula - „Ovo ne pamte niti najstariji“ - ovaj put, zbilja, opravdana!

Marićevi proračuni su neslužbeni, ali nešto slično sam i sâm uradio prije nekoliko dana za postaju Zagreb Grič te dobio broj vrlo blizak njegovom, tako da vjerujem da je napravio precizan posao. Zanimljivo je kod Zagreb Griča da su zadnji dani srpnja bili hladniji od prosjeka i to ne malo! Predzadnji dan, 30. srpnja, klimatološkim rječnikom „upada“ negdje između kategorija vrlo hladno i ekstremno hladno! Unatoč tome, velika je vjerojatnost da je to bio najtopliji srpanj u Zagrebu, ikad!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo o tome vam govorimo kada izdajemo dugoročne prognoze koje novinari, nažalost, tako često krivo tumače! Naime, iako je za neki mjesec ili sezonu prognoza da će biti topliji od prosjeka, to ne znači da će svaki dan iz tog razdoblja biti topliji od prosjeka! Uvijek su moguća hladnija razdoblja, a dugoročne prognoze nam služe samo kao okvir da bismo vidjeli što će biti češće i izraženije, hladnoća ili vrućina!

Službene podatke, kolega klimatologa s DHMZ-a, o ovogodišnjem srpnju dobit ćemo uskoro! Obično to bude tijekom prvog tjedna u mjesecu, a objavljuju ih ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek što smo zakoračili u kolovoz, stižu nam nove vrućine! Dva važnija svjetska meteo modela, naš europski, ECMWF i, američki, GFS, pomalo se razilaze u izračunima temperature zraka u ovome tjednu, ali oba najavljuju vrućinu! EC „daje“ malu blažu verziju, s između 30 i 35 stupnjeva, dok amerikanci „zovu“ (su)ludih 35 do 40. Istina je vjerojatno negdje u sredini.

Inače, temperaturu, oborinu, naoblaku, vjetar i dr. meteorološki modeli računaju putem jednog velikog matematičkog sustava jednadžbi. Sjećate li se iz matematike, iz osnovne i srednje školi, sustava dvije jednadžbe s dvije nepoznanice, ono s x i y? Obožavao sam to! E, pa naši modeli računaju sustav od sedam jednadžbi sa sedam nepoznanica (moj je tata jači od tvog!), ali i još brdo drugih parametra koji utječu na finalni rezultat, i zato se nemojte ljutiti na nas kad pogriješimo!!! Na donjoj slici možete vidjeti tri od tih sedam jednadžbi. Mačji kašalj za riješit, ha? Naravno, ne može se to ručno, već samo na računalu…

Image

Malo više detalja o meteo modelima u jednoj skorašnjoj kolumni Vremenskog prigovaranja, čisto da vidite kako je meteorologija u potpunosti bazirana na fizici i fizikalnim zakonima…

Odoh sad na godišnji, istraživati i uživati vremenske prilike susjedne nam ljepotice, Bosne i Hercegovine. Čitamo se za koji tjedan! Do tada, čuvajte se vrućina!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču