'treba nam pisani plan' / Liste čekanja na čekanju? Ni pacijenti ni liječnici ne znaju kako točno pilot projekt provesti u praksi

S pisanim planom ili bez njega, na listama čekanja 737 tisuća pacijenata i dalje - čeka

21.7.2017.
17:56
VOYO logo

KBC Zagreb dobio je Jedinicu za liječenje zatajenja crijevne funkcije, prvu takvu u Hrvatskoj. I dok ministar zdravstva Milan Kujundžić na otvorenju najavljuje prve transplantacije crijeva, Udruga hrvatskih pacijenata proziva ga zbog  prioritetnih lista čekanja. Tvrde da ni pacijenti ni liječnici ne znaju kako točno pilot projekt provesti u praksi.

U prvu hrvatsku jedinicu za liječenje zatajanje crijevne funkcije već su stigli prvi pacijenti. 

Njihova crijeva izgubila su funkciju, a spas  im donosi parenteralna prehrana. Srđan već godinu i pol svu hranu dobiva putem infuzijskih pumpi. Od danas na novom odjelu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće me ništa spriječiti da živim punim plućima. Nastojim maksimalno 
koliko mogu voditi normalan život, ali daleko je to od onog normalnog života. Ograničen sam samim time što moram biti 15-ak sati minimalno dnevno na infuzijama", kazao nam je Srđan Tore.

Novi odjel godišnje bi trebao primiti pedesetak pacijenata s težim i stotine pacijenata s lakšim oblicima zatajenja crijeva. Liječenje je to koje može stajati od 50 do 500 tisuća kuna. No i ministar zdravstva i liječnici KBC-a Zagreb vjeruju da pacijentima mogu dodatno olakšati život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mi negdje promišljamo u razvoju čitavog koncepta je i dio koji će uključivati 
u budućnosti i transplantaciju tankog crijeva kao mogućnost, nazpvimo to izliječenja, iako i tu ima dosta izazova", izjavio je Željko Krznarić, predstojnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb.

A pred ministrom zdravstva problemi oko prirotetnih lista čekanja. Hrvatska udruga pacijenta proziva ga što ni pacijenti ni liječnici ne znaju kako točno trebaju provoditi pilot projekt i zato  zahtijevaju pisani plan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi rezultati ove četiri bolnice su odlični i nadam se da će u drugoj polovici rujna to biti primijenjeno na u cijeloj Hrvatskoj. Naravno da pisani plan postoji, ali igranje sa planovima i pisanjima je nešto što je forma, a sadržaj je da već sada ozbiljno bolesni ljudi dobivaju pomoć. A oni kojima je do pisanja neka uzmu malo Krležu pa uče eseje pisati", poručio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

U udruzi pacijenata ministru ne vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako postoji pisani plan realizacije tog projeka neka ga pošalje svim liječnicima obiteljske medicine, svim liječnicima u bolničkom sustavu i nama udrugama koje smo za to zainteresirane. Oni koje smo mi kontaktirali kažu da nisu dobili nikakve naputke. To je točka", kazao je Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

S pisanim planom ili bez njega, na listama čekanja 737 tisuća pacijenata i dalje - čeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo