Linić: Vjesnik se gasi!, Vlada: O tom nismo pričali

'U pitanju nije novac za opstanak Vjesnika...

13.2.2012.
15:51
VOYO logo

Sindikalka Biljana Bašić potvrdila nam je da je do Vjesnika stigla informacija o gašenju tog lista. Naime, ministar financija Slavko Linić je nakon brifinga novinarki Vjesnika povjerio kako je s listom "gotovo, gasi se".

"Mi smo to isto čuli i ranije, ali nismo vjerovali. A sada, kada je on to rekao, mogu vam reći da se apsolutno protivimo. Znamo da nije u pitanju novac za elementarni opstanak Vjesnika, jer smo iz razgovora s ministricom kulture Andreom Zlatar, koja nam je bila sklona, zaključili da se Vjesnik može pokriti. Međutim, u pitanju je bilo zemljište i neboder i činjenica da su te nekretnine, vrijedne između 70 i 100 milijuna eura, opterećene brojnim hipotekama", kaže Bašić, dok se Vlada od Linićeve izjave ipak ograđuje, te poručuje da se o Vjesniku nije dosad razgovaralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se 32.000 kvadratnih metara zemljišta na kojemu je danas oko 45.000 četvornih metara izgrađenog poslovnog prostora. No, velike su šanse da će vlasnik koji na kraju "dobije djevojku" ići na rušenje nebodera. Prema postojećem Generalnom urbanističkom planu, naime, ondje je dopuštena gradnja 180.000 četvornih metara poslovnog i stambenog prostora.

Glad za nekretninama

Mediji su i ranije o tome pisali, upozorila je, napominjući da je u jednom trenutku nad slavnom Vjesnikovom zgradom bilo upisano 40 hipoteka, od kojih je prva upisana 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada je Ninoslav Pavić, suvlasnik Europapress Holdinga, stavio prvu hipoteku na to zemljište, i to za kredit od Hypo banke. Danas se ukupno četiri krupna igrača čerupaju za to zemljište. Znam da osim Pavića, tu pretendira i izdavačka kuća Styria, zatim tvrtka kćer Hypo banke i Tisak, u vlasništvu Agrokora (Ivice Todorića)", tvrdi Bašić.

Ovakvu zbrku s vlasničkim pravima nad tim nekretninama ni sama ne zna istumačiti do kraja, jer joj, za početak, nije jasno zašto i Vjesnik kao društvena imovina nije prije dvadeset godina pretvoren u državno vlasništvo i priključen portfelju Hrvatskog fonda za privatizaciju, odnosno današnjoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgaziti i maknuti

"To se nikad nije dogodilo. I sada je Vjesnik predmet čerupanja, a nas se pokušava zgaziti tako da se maknemo odavde, kako bi se sve rasprodalo, komad po komad, iako se i dalje u zemljišnim knjigama vodi kao državno vlasništvo!", kazala nam je Bašić.

Neformalne informacije jutros su govorile, nastavlja, da je likvidacija Vjesnika odlučena u ponedjeljak ujutro na koordinaciji Vlade, "da iza toga stoji Linić, koji je iz neobjašnjenih razloga postao glavnim kreatorom toga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na potezu je Zoran Milanović, jer Zlatar je bila spremna za opstanak Vjesnika izdvojiti novac Ministarstva kulture, nakon što joj je predstavljen koncept s vrlo uglednim imenima mogućih direktora i glavnog urednika, koji su bili spremni modernizirati i reformirati Vjesnik", kaže nam sindikalka.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo