odolite ovim okicama / Lily lavljeg srca: pomozite i spasite život psu kojeg život nije mazio

Lily je ostala sasvim sama na svijetu. Vlasnik joj je umro i od tada Lili luta Likom u potrazi za novom dobrom dušom s kojom će provesti ostatak života. No putem je naišla i na neke zle duše koje su je prebile, pa je u zagrebačku udrugu 'Sedma od devet' došla teško ozlijeđena. Da bi ozdravila, treba vašu pomoć

8.1.2016.
21:01
VOYO logo

Lily brojem života više sliči mački nego psu. Prvo joj je umro vlasnik, a nakon toga je tjednima tumarala Likom. Onda ju je netko tko se naziva čovjekom pretukao i slomio joj kralježnicu. Ostala je paralizirana, pa je jedno mjesec dana lutala vukući zadnje nogice u potrazi za hranom i svojim čovjekom. A onda ju je sudbina napokon pomazila i dovela je u ruke zagrebačke Udruge Sedma od Devet. 

"Prvo obično dopeljamo životinje na pregled kod veterinara i kako smo ju doveli tako je i ostala jer se ispostavilo da ima puno više problema od toga što ne može hodat", kazala je Petra Puvača iz Udruge 'Sedma od Devet'.

"Znači, potrgana kralježnica je glavni problem, zatim nemogućnsot samostalnog mokrenja, nemogućnost obavljanja stolice, ima rana po tijelu koje su nastale od ležnaja, decubitus, prednje noge recimo da funkcioniraju", pojasnio je veterinar Žarko Ćirić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega, eutanazija se činila najteže, ali i najplemenitije rješenje. No, mačka u njoj ponovno je oživjela.  

"Rasplakala me zato što kada čovjek pobroji sve te nekakve ozljede koje ona ima, eutanazija je nekako opcija i onda kada te taj pas tako pogleda s tim očima i pita te šta stvarno, zašto sam se ja vukla toliko dugo, zašto sam se ja toliko dugo borila da bi me sad ti uspavo", prepričala je Petra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I više nitko nije spominjao eutanaziju. U Lilyn život ušle su riječi poput kolica, katetera i zauvijek čovjeka. Cure iz Udruge već su počele s mjerenjem za invalidska kolica uz pomoć kojih bi se mogla normalno kretati. Veterinari su se bacilli u potragu za kateterom koji bi riješio mokrenje. 

"Imat će malu pumpicu pod kožom. Njen gazda će ju stiskati i ona će piškiti što je u principu super jer onda tu nema nikakvih punkcija i nema maltretiranja za nju", dodaje Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada još nedostaje samo jedno – čovjek koji će je voljeti baš takvu. 

"Njezin udomitelj treba biti svjestan da je to pas koji zahtjeva brigu. To nije pas s kojim će čovjek izaći vani tri puta dnevo u šetnju, malo je pomaziti, baciti lopticu i to je to. Fizički to neće biti problem, samo čovjek psihički treba biti svjestan da je to pas s posebnim potrebama", naglašava Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pas koji će Udruzi iza sebe ostaviti dug od oko oko 15 tisuća kuna. 

"Što se tiče pokrivanja tih troškova, to će biti teško i zapravo apeliramo na sve koji mogu da nam pomognu uplatom na naš račun ili bilo kako. Može se uvijek doći i u ambulatnu podmiriti račun", ističe Petra.

Lilyn život trenutačno ima cijenu. Nadamo se samo da će ona, nakon svega što je prošla, pronaći nekoga kome će biti neprocjenjiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo