dosta im je... / Liječnicima je dosta antivaksera, traže da policija pronađe krivce: 'Vrijeđali su liječnicu i prijetili joj'. Osvanuli su i plakati

Image
Foto: Facebook

Komora traži kaznene prijave za antivaksere koji su u Bjelovaru prijetili liječnici, te za one koji lijepe uvredljive plakate po bolnicama diljem zemlje

13.12.2021.
14:50
Facebook
VOYO logo

Hrvatska liječnička komora (HLK) traži postupanje MUP-a i DORH-a zbog prijetnji i poticanja nasilja prema liječnicima od strane nasilnih prosvjednika "antivaksera".

Povod je prosvjed u Bjelovaru na kojem su prošlog tjedna okupljeni vikali na jednu liječnicu, prijetili joj i pozivali na nasilje, navodi u priopćenju HLK. Komora se također osvrnula i na plakate u kojima se liječnicima prijeti i vrijeđa ih se, a koji su ovih dana osvanuli na više bolnica diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA MARKOVOM TRGU /

FOTO Prosvjed u Zagrebu protiv mjera i COVID potvrda: 'Odgovarat ćete pred sudovima, ionako ćemo vas pomesti'

Image
NA MARKOVOM TRGU /

FOTO Prosvjed u Zagrebu protiv mjera i COVID potvrda: 'Odgovarat ćete pred sudovima, ionako ćemo vas pomesti'

"Hrvatska liječnička komora prošli tjedan zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju MUP-a spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici. Naime, ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 9. prosinca održan je antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video, objavljen na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz videa se jasno vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u lokalnoj podružnici HZJZ-a, te kako joj prijete, unose joj se u lice te pozivaju na nasilje. S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji spram liječnika bilo i ranije, Hrvatska liječnička komora zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o tome kako su okvalificirali ovo protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu.

Image
Foto: HLJK

Također, HLK ima saznanja da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati koji sadrže prijetnje liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će "odgovarati" zbog provođenja cijepljenja protiv COVID-19. Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegla daljnja radikalizacija te moguće nasilje spram zdravstvenih radnika“, napisali su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo