neograničene ovlasti / Lex Šerif u završnoj fazi priprema - GONG najavio tužbu ako prijedlog zakona prođe

Završena je rasprava i dovršava se nacrt takozvanog Lex Šerifa. Pa tako prema novom zakonu o lokalnoj samoupravi gradonačelnici, načelnici ili župani će ostati na poziciji i ako im padne proračun, što nije bio slučaj dosad

9.10.2017.
18:59
VOYO logo

Maskirani u Milana Bandića i Andreja Plenkovića, članovi stranaka Zagreb je naš!, Nova ljevica i Za grad prozvali su zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Vlade za političku trgovinu.

"Iznimno se protivimo ovom zakonu jer se njime ukida zadnja linija obrane koje mi kao predstavničko tijelo imamo ispred samovolje apsolutne lokalnih šerifa", rekla je gradska zastupnica Iva Kvakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onaj prozvan kao šerif – izbjegava odgovor na pitanja o zakonu.

"Ja niti nosim značku niti nosim pištolj, a još manje sam šerif", kratko je rekao Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se ustvari događa? Dosad je vrijedilo ako padne proračun, svi odmah odlaze. No prema novom prijedlogu, ako padne proračun, raspušta se skupština ili vijeće, ali gradonačelnik, načelnik ili župan ostaju na funkcijama – odmah se raspisuju novi izbori, održavaju u roku 90 dana, a nakon što se konstituira novi saziv ima još 90 dana za izglasavanje proračuna – ako ne izglasaju proračun odlaze svi. Opravdanje? Ušteda.

"Imali ste gradova malih u kojima ste u jednom mandatu imali troje izbora i ako bi vi sada ekonomski pokušali izračunati kakvu korist je ta jedinica imala od tri puta izlazaka na lokalne izbore volio bi čuti neki komentar od svrhovitosti takvih rješenja", kaže premijer Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je isprazan argument – poručuju stručnjaci.

"To je argument za sve, za nabavu novih automobila, opremanje ureda, uvijek to možemo izvuće eh trebali bi uštedit novce", Vedran Đulabić, Pravni fakultet u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi Plenkovićev argument stvaranje ravnoteže između čelnika i skupštine – stoji – poručuje Đulabić.

"Nije dobro, ova opcija da se izvršni čelnik čini nedodrljivim jer ako mu predstravničko tijelo može skroz izmjeniti proračun, postavlja se pitanje zašto ga onda uopće nezavisno biramo?", pita se Đulabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i prije nego se krenu prepucavati u Saboru oko ovog zakona, iz GONG-a su već najavili, ako prođe, podižu ustavnu tužbu.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo