UŽASNO OTKRIĆE: / Jezivo nehuman tretman u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mlade i KBC-u Zagreb - vezanje, elektrošokovi...

Image
Foto: Pixsell

Stručnjaci Vijeća Europe u izvješću su kritizirali uvjete u kojima se nalaze psihički bolesnici

3.10.2018.
13:46
Pixsell
VOYO logo

Jučer je objavljeno izvješće Odbora za sprječavanja mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe, čiji su stručnjaci posjetili Hrvatsku u ožujku prošle godine i analizirali loše uvjete i postupanja prema psihičkim bolesnicima u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb, izvještava Večernji list.

Da situacija nija sjajna govore u prilog neke od zamjerki ovog Odbora. Naime, ispostavilo se da djeca u dobi od 6-18 godina žive u lošim i nehumanim uvjetima. Zgrada ima dosta nedostataka i prenapučena je. Djeca ne izlaze van na zrak, nemaju tjelesnih aktivnosti, gužvaju se u sobama s malo sanitarnih čvorova, a djecu sa psihičkim problemima vežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo jedan sanitarni čvor na cijelom katu

Na cijelom katu Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež nalazi se samo jedan sanitarni čvor za više od 20 pacijenata. Pacijenti su nagurani u sobe tako da djeca nemaju minimalnih šest četvornih metara životnog prostora, što je standard. Stubište u bolnici je također potpuno neprimjereno jer nema dodatnih ograda i predstavlja rizik za pacijente. Vanjski prostor, tj. dvorište nije adekvatno, tako da neka djeca i po tjedan dana ne izlaze van na zrak.

Stručnjaci su predložili izrađivanje plana liječenja za svakog pacijenta, jer je dokumentacija nepotpuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjenjuju se različite metode sputavanja poput vezanja, pa su savjetovali da se osobe mlađe od 18 godina ne bi smjelo vezati ili na neki drugi način mehanički sputavati. Predlaže se ručno sputavanje u slučaju intervencije.

Elektrošokovi u sobama dok drugi pacijenti gledaju

Stručnjaci Vijeća Europe posjetili su i KBC Zagreb za koji su naveli da je jedina ustanova u Hrvatskoj koja provodi terapiju elektrošokovima (EKT). Problem je u tome što sama bolnica nije osigurala posebnu prostoriju za takvu terapiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga, elektrošokovi se provode u 6-krevetnim sobama dok ostali pacijenti iz sobe gledaju i slušaju. Ujutro se, primjerice, odradi 10-12 bolesnika, pod anestezijom, kontrolom EKG-a, ali ne i EEG-a za što je potreban pristanak pacijenata. No, nije jasno što napraviti s onima koji za dati pristanak nisu sposobni.

U izvješću se problematizira i fizičko kažnjavanje tijekom informativnih razgovora u policiji te stanje u zatvorima, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo