JESENSKA IDILA /

Legendarni osječki ginko zabljesnuo u jarko žutoj boji, a njegove slike preplavile su Internet

Image
Foto: Tin Kovačić/RTL

Ima oko 200 godina i pršti od zdravlja, a ovih je dana podario krošnju najljepših boja Osječanima. Legenda kaže, tko stavi njegov list u novčanik, obogatit će se

11.11.2021.
9:29
Tin Kovačić/RTL
VOYO logo

Teško je naći ovih dana Osječanina koji nije objavio fotografiju legendarnog osječkog ginka na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi. Stablo je zabljesnulo u najljepšem izdanju jarko žute boje lišća i raznježio mnoga srca. 

Stari ginko romantičnu sliku starog dijela grada iz doba Austro-Ugarske i jedino je preostalo staro stablo na trgu iz tih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čest je motiv na mnogim osječkim razglednicama, a lani je osječki ginko dao podršku kandidaturi svom rođaku, stablu ginko iz Daruvara, za najljepše stablo Europe. Daruvarskom rođaku ime je Adam i on je proglašen drugim najljepšim stablom Europe, a ima više od 240 godina. 

Osječki, pak, ljepotan, mlađi je za oko 40 godina, ali sa svojih 200 godina ni blizu ne izgledao kao starac. Da je dobro i da puca od zdravlja, prije dvije godine potvrdio je i Vinko Paulić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "U dobrom je stanju", zaključio je Paulić nakon što su ga stručnjaci ispitali, provjerili je li truo i zaključili da osječki ginko pršti od zdravlja. 

Inače, Osječani od usta do usta prenose priču da, ako stavite njegov listić u novčanik, da će on privući novac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo