LEGENDARNA TVORNICA OPET RADI: / 'Za mene je ovo san, prvi put sam dobio božićnicu'

Image

Obiteljska tvrtka Glinamol SD pokrenula je jučer proizvodnju u tvornici TOZ Penkala u Zagrebu, piše Jutarnji. Proizvodi će biti na policama trgovina već idući tjedan.

16.12.2016.
13:03
VOYO logo

U prvoj fazi proizvodit će se 51 proizvod - olovke raznih boja, drvene i voštane bojice, flomasteri, vodene i uljane boje, glinamoli, plastelini te tuševi. Vodeći brendovi su Penkala, Fantazy i Leonardo.

'Cilj nam je vratiti penkale i nalivpera na tržišta, kao i sagraditi novu tvornicu te zaposliti nove ljude. Osim starijih artikala, imat ćemo i nove. Želimo vratiti sjaj Penkale kao brenda jer ona to zaslužuje. To nije samo radi mene - želim vratiti vjeru ljudima da se u Hrvatskoj može napraviti kvalitetan proizvod. Želim da moja djeca nastave što sam započeo', kazao je konzultant tvornice Željko Viduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokreće se domaća proizvodnja

Tvrtki je cilj ponovno pokrenuti domaću proizvodnju te vratiti radnike za strojeve i, naravno, plasirati priznate brendove na stara tržišta i osvojiti nova. Proizvodi će se prodavati u Hrvatskoj i široj regiji, ali i na području bivše Jugoslavije. Planiraju da će ubrzo zarađivati oko 50-60 posto prihoda na stranim tržištima, ponajviše u zemljama regije, ali i u ostalim zemljama u kojima je ime Penkala sinonim za mehaničku olovku.

Image

'Ovo je prilika da se brendovi TOZ Penkale ponovno vrate jer zaslužuju mjesto na tržištu, a i potvrda našeg cjeloživotnog rada. Tvornica nije poznata samo u državi nego i u široj regiji. Povratkom kvalitetnih brendova potaknut ćemo i druge ljude koji se bave proizvodnjom da nešto naprave', rekao je Viduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji radnici u TOZ Penkali otpušteni su u kolovozu prošle godine, kada je tvrtka otišla u stečaj, a proizvodnja je ugašena. Glinamol SD zakupio je tvorničke prostoru, no neće kupovati velike i zapuštene nekretnine.

Minimalna plaća 4000 kuna

U kolovozu su sve stavljene u proizvodnu funkciju. Prvi su zaposlenici na posao vraćeni u listopadu. Dosad je zaposleno 23 bivših radnika, koji u prosjeku imaju 30-godišnji staž u TOZ-u. Najmanja plaća iznosi 4000 kuna. Dobili su i 800 kuna božićnice, čak i radnici koji u tvornici rade tek nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za mene je ovo san. Tu sam radio 38 godina, kao i moja mama i supruga. Kada su svi već mislili da je proizvodnja gotova, tvornica se dignula iz pepela. Prvi put u životu dobio sam božićnicu', rekao je radnik Drago Kostelac.

Deset milijuna kuna uloženo je u kupnju imovine i pokretanje proizvodnje, a cilj je u proizvodnju uskoro uložiti još tri do četiri milijuna eura. Plan je, uz pomoć fondova EU-a, iduće godine krenuti u gradnju nove tvornice u kojoj će se zaposliti još 80 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo