o nagradi HLK-a /

Doktor Kutleša za Danas: Najstresnije je kada ne uspijete vratiti najbliže njihovim obiteljima

Kutleša je nagradu dobio za planiranje, organiziranje i vođenje Intenzivne jedinice za oboljele od covid-19 u toj bolnici

9.1.2021.
19:15
VOYO logo

Hrvatska liječnička komora prestižnu nagradu za najzapaženije stručno ostvarenje u 2020. dodijelila je doktoru Marku Kutleši s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Što vam znači ova nagrada u godinu koja je bila najteža za zdravstveni sustav, pa i za vas koji ste od početka na prvoj liniji od korone?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je nagrada struke i uvijek lijepo kad struka prepozna rad, a što je najbolje ja nisam ni znao da sam nominiran nego me izvršni odbor komore nominirao da nisam ni znao, samo su me nazvali i obavijestili da sam nagradu i dobio. Ova godina zahtjevna i obilježila ju je korona što se tiče medicine  nadam se da sljedeću neće.

Je li vam ovo bila najstresnija godina u karijeri?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo  2009. imali pandemiju ali ova godina jedna od težih, najstresnije je kada ne uspijete vratiti najbliže njihovim obiteljima.  

Kako vi gledate na tijek ove epidemije, neki govore da smo na kraju drugog vala, je li počeo treći val?

Teško je to predviđati, vidite da se virus mijenja a ako je zaraznost tako veća vezano uz ovaj virus koji je došao iz Britanije ne može se predvidjeti kako će se situacija razvijati. MI smo sada u povoljnijoj situaciji, a kako će se razvijati, vidjet ćemo. 

Jesu li brojke manje zahvaljujući mjerama i što mislite trebaju li škole početi s nastavom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno da su manje zahvaljujući mjerama, ako spriječite kontakte i virus će se manje širiti.  A što se tiče škole i to prve ruke znam, moja najstarija kćer imala je  koronu i puno djece je imalo simptome, a da nisu ni testirani tako da škole jesu dosta veliki izvor zaraze. No to je dvosjekli mač, treba djeci pružiti normalno školovanje ali uskladiti mjere s njihovim potrebama.

Koliko ste vi kao stručnjak, a onda i cijelo društvo - koliko smo naučili u borbi s koronom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučili smo dosta i učimo svaki dan. No mene više zanima što ćemo mi naučiti kao ljudi. Vidimo da je ovaj virus poštedio djecu, ali je jako važna ta međugeneracijska solidarnost, da čuvamo naše starije, bake i djedove, ne bih voli da su moja djeca odrasla bez njih  i važno je očuvati našu stariju populaciju.

 U vrijeme epidemije svinjske gripe - spašavali ste živote umjetnim plućima ECMO, vantjelesna oksigenacija krvi - ta metoda nije učinkovita u ovom slučaju ili?

I u ovom slučaju je koristimo, mi smo referentni centar za tu terapiju, i ona je uspješna u određenom postotku slučajeva ali tu nema lijeka, ali tu kupujemo vrijeme dok se pluća sama oporave, A stariji bolesnici to neće preživjeti, imali smo i uspješnih priča, ali ne uvijek. Jučer smo tako uspjeli skinuti jednu pacijenticu, a još imamo petero.

Spomenuli ste i  svinjsku gripu, bila je tu i ptičja, pa sad i ova epidemija s kojom se borimo - sve više opasnijih virusa - što nas čeka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je teško predvidjeti. WHO stalno govori da postoji ta bolest X, taj neki virus koji može napraviti novu pandemiju, a koji će biti sljedeći teško je reći. No preporučavam i ističem važnost ulaganja u antivirusne lijekove kojih nema dovoljno. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo