aprecijacija valute / Kuna naglo ojačala u odnosu na euro: korisnici kredita trljaju ruke, izvoznici nezadovoljni

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Domaća valuta ove će godine biti znatno jača nego u proteklih pet godina kad se tečaj kune kretao od 7,51 do 7,63 u odnosu na euro

17.6.2017.
14:23
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Zahvaljujući prošlotjednim deviznim intervencijama HNB-a, kao i isplati mirovina, likvidnost sustava dosegnula je novu rekordnu razinu, iznos od gotovo 17 milijardi kuna, piše Jutarnji. 

Unatoč tomu, pritisak na jačanje kune i dalje je prisutan. Ne tačajnici HNB-a vrijednost kune u odnosu na euro trenutno stoji na 7,40. Vrijednost je čak neznatno veća no što je bila prije dvije intervencije centralne banke (7,41) na kojima je od banaka otkupila 374 milijuna eura i u sustav pustila 2,78 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To samo znači da bi u slučaju izostanka deviznih intervencija tečaj sigurno pao ispod 7,4 kune za euro, a na toj razini nije bio od 2011. godine

Tako će domaća valuta ove godine biti znatno jača nego u proteklih pet godina kad se tečaj kune kretao od 7,51 do 7,63 u odnosu na euro. Analitičari RBA predviđaju da će ovogodišnji prosječni tečaj kune u odnosu na euro biti 7,44. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvari li se taj scenarij, najviše će pogođeni biti izvoznici, dok će ruke trljati svi koji imaju kredite uz valutnu klauzulu, zbog čega će im rate za otplatu biti nešto manje. 

Aprecijaciju tečaja osim uobičajeno veće ponude deviza zbog turističke sezone potaknuo je i oporavak ekonomije. Jutarnji list piše kako devizni prihodi od izvoza roba i usluga rastu snažnim intenzitetom, a nije izostalo ni inozemnog zaduživanja države, dok se istodobno smanjuje deficit na računu platne bilance i korporativna potražnja za devizama je manja, piše Jutarnji.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo