stigla reakcija / Kujundžić ne planira dati ostavku, za RTL poručuje: 'Nisam napravio ništa nemoralno i nezakonito'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL/RTL

'Ako je to što tražim odgovore nešto što je protuzakonito i uplitanje, onda mogu snositi posljedice…', poručio je Kujundžić

29.1.2018.
16:24
Robert Anic/PIXSELL/RTL
VOYO logo

"Ako sam napravio nešto nemoralno i nezakonito, onda mogu govoriti o ostavci, ali nisam napravio ništa nemoralno i nezakonito. Kontaktirao sam i druga ministarstva; rada, financija, uprave i FINU da se problem COP-a riješi . Ako je to što tražim odgovore nešto što je protuzakonito i uplitanje, onda mogu snositi posljedice…Problemi su oko tumačenja granskog/kolektivnog ugovora još od 2013. godine", poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić za RTL.

U međuvremenu je stiglo i priopćenje ministarstva zdravstva kojeg prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom napisa koji su se pojavili u medijima o navodnom pokušaju  utjecaja na sudsku vlast od strane ministra zdravstva, a vezano uz pitanje isplate razlike plaće za prekovremeni rad radnika u zdravstvu, Ministarstvo zdravstva daje slijedeće priopćenje.

Vrlo ozbiljan problem provedbe kolektivnog ugovora oko isplate prekovremenih sati u sustavu zdravstva traje od 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući u vidu težinu financijskog problema za sustav zdravstva,  Ministarstvo zdravstva je u više navrata održalo sastanke te obavilo niz razgovora s predstavnicima Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva pravosuđa, FINA-e, sindikatima te upravama bolnica. 

Tijekom konzultacija zaključeno je kako interpretacija financijskih obveza koje proizlaze iz kolektivnog ugovora zahtijeva dodatno tumačenje te da je potrebno uputiti dopis Ministarstvu pravosuđa kojim će se zatražiti mišljenje o ovoj složenoj problematici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopisom kojim se traži navedeno mišljenje, Ministarstvo zdravstva skrenulo je  i pozornost Ministarstvu pravosuđa na neujednačenost sudske prakse u pojedinačnim slučajevima.  

Imajući u vidu činjenicu kako tijela državne uprave, pa tako i Ministarstvo pravosuđa, prate stanje u okviru  svog djelokruga, naglašavanje o činjenici neujednačene sudske prakse nije imalo za cilj miješanje izvršne vlasti u sudbenu vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom navedenog, dopis Ministarstva zdravstva se nikako ne može i ne smije tumačiti  kao pritisak na pravosuđe, odnosno miješanje izvršne u sudbenu vlast".

VIŠE PROČITAJTE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, tijekom vikenda pisali smo da zdravstvenim ustanovama prijete milijunske odštete jer je država dužna tisućama zaposlenih u bolnicama zbog krivog obračuna plaća. Od uvođenja centralnog obračuna plaća prije pet godina prekovremeni sati nisu adekvatno plaćani, a liječnici i medicinske sestre mahom tuže bolnice koje ionako grcaju u dugovima. Već sada je pravomoćno 30-ak presuda, a valovi novih tužbi tek slijede. 

Tužbe nisu najbolje legle ministru zdravstva Milanu Kujundžiću koji pokušava onemogućiti medicinsko osoblje u naplati novčanih iznosa za koje su bili zakinuti zbog krivog obraćuna prekovremenih sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je došao u posjed službenog dopisa kojeg je Kujundžić poslao ministru Draženu Bošnjakoviću u kojem ga traži da se angažira po pitanju ujednačavanja sudske prakse. Kujundžić u dopisu navodi kako "želi ukazati na različitu praksu županijskih sudova koji na temelju istih činjeničnih okolnosti donose potpuno oprečne sudske presude te zauzimaju različita pravna shvaćanja na isto materijalnopravno pitanje".

"S obzirom da su do sada sudovi pravomoćno presudili i donijeli različite presude po istom materijalnom pitanju, da je u tijeku veći broj istovrsnih sporova, ta da svakodnevno pristižu nove tužbe, želimo ukazati na neophodnost ujednačavanja sudske prakse”, navodi se u Kujundžićevom dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Kujundžić očito u panici zbog tužbi, vidljivo je i u dijelu dopisa u kojem ministar zdravstva poručuje: "Zauzimanje  pravnog stajališta pojedinih sudova dolazi do ozbiljnog proširivanja i povećanja materijalnih prava radnika koja nisu kao takva ugovorena Kolektivnom ugovorom, što u konačnici dovodi do bitnog povećanja financijskih sredstava za provedbe tih odredbi".

Na kraju dopisa, Kujundžić navodi kako "različita tumačenja drugostupanjskih sudova dovode do pravne nesigurnosti te potencijalno velikog financijskog tereta za zdravstveni sustav”, što ukazuje na već dobro poznatu činjenicu ogromnih dugova u zdravstvu koje ministar, očito, pokušava sanirati na uštrb medicinskog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom slučaju priopćenjem se oglasio i Most koji traži Kujundžićevu ostavku."Ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić, očito ne poznavajući funkcioniranje države i podjele vlasti u istoj, je u službenom dopisu ministru Bošnjakoviću uputio vrlo zabrinjavajuće i neprihvatljive upute o načinu kako bi sudovi trebali suditi. Osim što izražava negodovanje o načinu donošenja sudskih odluka ukazuje i objašnjava gdje su sudovi pogriješili i u suštini daje upute kako bi ustvari trebali suditi. 

Nadalje, u ovom skandaloznom dopisu ministru pravosuđa, ministar Kujundžić traži od drugog ministra u Vladi RH sastanak kako bi nastavili tražiti rješenje tj., kako bi sudove uskladili i iste uputili da donose onakve odluke kakve odgovaraju trenutnoj politici Ministarstva zdravstva tj. izvršnoj vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je potez očajnika. Ovo je potez ministra koji već sutra ministar ne bi smio biti. Molimo premijera da se izjasni o tome je li utjecaj na sudbenu vlast od strane izvršne vlasti dopušten. Također, molimo ministra Bošnjakovića da odgovori na ovo isto pitanje. Neka obavijeste javnost je li se sporni sastanak, kojeg je predložio ministar Kujundžić, održao te što je na njemu zaključeno.  

Ministre Kujundžiću, Vaše djelovanje nam je neprihvatljivo, mi smo moderna i demokratska zemlja, slobodna od režimskih potlitika koje su nas stoljećima uništavale, Vaš pokušaj utjecaja na sudbenu vlast ostavština je takvih sustava. Napustite Vladu i ispričajte se svim sucima i doktorima, jer ono što se događa u sudskim predmetima nije Vaš opis posla", stoji u priopćenju Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Dokument3

(FOTO: RTL)

Image
Foto: RTL

Dokument4

(FOTO: RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO: RTL)

(FOTO: RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo