Problemi u Petrinji /

Kuće su im nesigurne, ali u njih moraju ulaziti, a gradilište kontejnerskog naselja zjapi prazno

U Stožeru kažu da čekaju da im iz grada kažu da počnu raditi, a u gradu kažu obrnuto

23.1.2021.
10:15
VOYO logo

Tjedan dana nakon što su krenuli radovi na kontejnerskom naselju u Petrinji, zastoj. Na gradilištu na danas nije bilo nikoga.

S druge strane, seizmolozi su na terenu i napokon mogu postaviti nove uređaje za praćenje potresa koje su dobili tek nakon što se katastrofa dogodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje sam brate bio, ni u ratnom stanju nisam tako bio".

Opisuje gospodin Nikola Lazić iz sela Vlahović kod Gline kako su izgledali dani nakon potresa. Živjeli su u šupi gdje inače drže piliće, tri dana i tri noći nisu se okupali. Zahvalni su dobrim ljudima na kamp kućici, ali za onih minusa voda se zamrzavala, a sad riskiraju i kupaju se u kući s oznakom privremeno neuporabljivo.

Image
dobre vijesti /

Voda u Petrinji zdravstveno ispravna i može se konzumirati bez ikakvih ograničenja

Image
dobre vijesti /

Voda u Petrinji zdravstveno ispravna i može se konzumirati bez ikakvih ograničenja

"Uletiš tamo okupaš se i izlazi van, ako zadrma bježi van jer ljulja. Jednom sam se napola okupao i morao izletitI", ispričao je Nikola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro bi im došao kontejner sa sanitarnim čvorom.

Na gradilištu kontejnerskog naselja u Petrinji, tjedan dana nakon što su ministri obišli početak radova, nema nikoga. U Stožeru kažu da čekaju da im iz grada kažu da počnu raditi, a u gradu kažu obrnuto.

"Ja bih volio da sam ja odgovoran za izgradnju i ja sam spreman preuzeti odgovornost, ali to i se mora reći. Ovaj projekt vodi glavni stožer", odgovorio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović na pitanje tko je odgovoran za izgradnju.

Novi seizmološki uređaji, iako sa zakašnjenjem stigli su u Petrinju.

Seizmolozi sada najviše vjere polažu u novu akcelerograf i seizmograf koji su postavili u kapelici u Petrinji. Seizmograf je toliko osjetljiv da će zabilježiti potrese koje mi i ne osjetimo.

"Vidi se velik broj potresa koje nismo bili sposobni registrirati s dosadašnjom mrežom seizmoloških uređaja koje imamo", pojasnio je seizmolog Krešimir Kuk. 

Petrinju je obišao i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, s hrvatskim kolegom posjetio je obitelj kojoj je stigla mobilna kućica upravo iz Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo