zdravlje / Kuća zdravlja - 15 godina suvremenog liječenja skolioza

Image
Foto: PR fotografije

O skoliozi i ostalim deformacijama kralježnice većina ljudi ne zna puno dok se ne pojave u njihovoj obitelji ili među prijateljima.

29.5.2017.
9:56
PR fotografije
VOYO logo

Što je to skolioza? Kako se liječi i kakve  posljedice može imati na zdravlje kratkoročno ili u kasnijem životu? To su pitanja s kojima se u svakodnevnom radu susreće tim Kuće zdravlja iz Zagreba koji ove godine slavi 15. obljetnicu djelovanja.

SKOLIOZA – ŠTO JE TO I KAKO SE LIJEČI?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skolioza znači odstupanje od normalne zakrivljenosti kralježnice, pojednostavljeno - kada se kralježnica iskrivi. Ukoliko se s liječenjem ne započne na vrijeme, skolioza se u velikom broju slučajeva pogoršava, a osim narušene simetrije i estetike trupa, može imati posljedice i na funkciju pluća i srca, te značajno smanjiti kvalitetu života u kasnijoj dobi. Cilj terapije je spriječiti pogoršanje zakrivljenosti kralježnice, te rast usmjeriti u smislu smanjenja deformacije. Preko 80% skolioza odlično reagira na neoperacijsko liječenje koje uključuje redovite preglede i praćenje od strane liječnika specijalista, fizikalnu terapiju i nošenje ortopedskih pomagala, tj. ortoza koje kralježnicu ispravljaju.

MEĐUNARODNI STRUČNI TIM KUĆE ZDRAVLJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća zdravlja iz Zagreba započela je s radom prije nešto više od 15 godina i specijalizirana je, uz druge vrste ortoza i ortoproteza, upravo za izradu ortoza koje se koriste u liječenju skolioza. Tim Kuće zdravlja je jedinstveni hrvatsko-njemački, obiteljski i stručni spoj medicine i tehnike, ali i spoj žeđi za znanjem, razvojem, poboljšanjem struke, te nastojanjem da pacijenti u Hrvatskoj mogu dobiti suvremene ortoze iste kvalitete kao u bilo kojem svjetskom centru bez potrebe za putovanjem u inozemstvo i velikim troškovima.

Image
Foto: PR fotografije

„Kada smo prije više od 15 godina osnovali Kuću zdravlja, fokus ortopedske tehnike u Hrvatskoj je, radi brojnih ranjavanja i amputacija tijekom Domovinskog rata, bio na izradi proteza. Ortoze za djecu su često bile teške, glomazne, te upitne učinkovitosti. Kako se radi o dugotrajnoj terapiji koju je potrebno provoditi do završetka rasta djeteta, nastojimo u Hrvatskoj učiniti dostupnim suvremene ortoze, koje su učinkovite, ali i lakše za nošenje od zastarjelih modela. Uz to, kako bismo poboljšali suradljivost naših pacijenata, prilagođavamo i svoj način rada da bude što manje stresan za njih. Zato smo prije nekoliko godina prvi u Hrvatskoj, umjesto gipsa, počeli koristiti skener za uzimanje otiska trupa“, kaže doktorica Sunčica Bulat Wuersching, suosnivačica i direktorica tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andreas Wuersching, drugi suosnivač Kuće zdravlja, u Hrvatsku je iz Njemačke stigao prije 16 godina. Po zanimanju je certificirani protetičar i ortotičar 1. međunarodne kategorije s gotovo tridesetogodišnjim iskustvom upravo u ortotici. „U Hrvatskoj ne postoji edukacija za ortopedsku tehniku te se, na žalost, ortotikom deformacija kralježnice u nekim slučajevima bave tvrtke bez dostatnog znanja iz ovog složenog područja“ pojašnjava g.Wuersching koji je dugi niz godina jedini stručnjak ove razine međunarodno priznatih kvalifikacija koji trajno djeluje u Hrvatskoj.

3D SCOLIO - ORTOZE ZA SKOLIOZU IZRAĐENE 3D PRINTEROM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz svakodnevni rad s pacijentima, redovito sudjelovanje na međunarodnim kongresima i ciljanim, visoko specijaliziranim edukacijama u cijelom svijetu, tim Kuće zdravlja ulaže i u vlastito istraživanje i razvoj. Tako se, zahvaljujući dvogodišnjem istraživanju Kuće zdravlja, Zagreb našao među prvim mjestima na svijetu gdje su nekolicini pacijenata aplicirane ortoze za skoliozu izrađene 3D printerima. Iako ova tehnika još nije u rutinskoj uporabi u svakodnevnoj proizvodnji, tim Kuće zdravlja vlastitim snagama ulaže velike napore da pacijentima uskoro postane dostupna i ova nova tehnologija.

Image
Foto: PR fotografije

KUĆA ZDRAVLJA – CENTAR IZVRSNOSTI ZA ORTOTIKU KRALJEŽNICE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz postojeća znanja iz medicine i tehnike, tim Kuće zdravlja je od 2011. godine u nekoliko navrata prošao dodatnu intenzivnu edukaciju kod dr Manuela Rigoa, jednog od najvećih svjetskih eksperata u biomehanici i ortotici skolioza. Zahvaljujući pozivu Kuće zdravlja i višegodišnjoj suradnjih njenog stručnog tima s kolegama iz inozemstva i svjetski autoriteti iz područja liječenja skolioza kao što su sam dr. Rigo iz Barcelone, dr Zaina iz Milana i prof. Landauer iz Innsbrucka posjetili su Kuću zdravlja, te na stručnom simpoziju za liječnike, fizioterapeute i ortopedske tehničare održanom 2015. godine u Zagrebu prenijeli svoja znanja. Slijedom tog uspješnog skupa, timu Kuće zdravlja pripala je velika čast organizirati svjetski kongres o neoperacijskom liječenju skolioza koji će se održati u proljeće 2018. godine u Dubrovniku, a na kojem se očekuje sudjelovanje dvjestotinjak stručnjaka iz cijelog svijeta. „Ortopedska tehnika je složena i koristi znanja iz raznih područja medicine, biomehanike, tehnike, psihologije, itd. Količina znanja i razvoj naše struke se ubrzava i budućnost je, slično kao već dugo u medicini, u specijalizaciji tvrtki, stvaranju centara izvrsnosti iz pojedinog područja. S ponosom možemo reći da se Kuća zdravlja kroz ovih petnaest godina razvila u centar izvrsnosti iz ortotike, naročito ortotike kralježnice, te naše znanje traže pacijenti, ali i kolege iz drugih europskih zemalja“ ističe g. Wuersching koji je ovih dana nakon kongresa u Lyonu ubrzo, kao pozvani predavač iz područja ortotike kralježnice, otputovao u Švicarsku.

ZNANJE I RAZVOJ – INVESTICIJA U BUDUĆNOST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kuća zdravlja je ugovorni partner Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te se pomagala nakon propisivanja od strane liječnika specijalista kod nas mogu dobiti uz ovjerenu potvrdu HZZOa bez nadoplate i duljeg čekanja. Godišnje u Kući zdravlja, uz ortoproteze i ortoze za donje i gornje ekstremitete, izrađujemo nekoliko stotina specijaliziranih ortoza za skolioze i kifoze za pacijente iz Hrvatske, ali i cijele Europe. Osim učinkovitosti, nastojimo da naše ortoze budu i estetski prihvatljive, „cool“, da ih naši pacijenti koji su većinom pubertetlije lakše prihvate i nose. Tako, na primjer, mogu izabrati dizajn svoje ortoze između dvadesetak uzoraka i boja“, pojašnjava dr Bulat Wuersching. 

„Suradnjom svih članova multidisciplinarnog tima uključenog u liječenje možemo osigurati najbolji mogući ishod liječenja i kvalitetu kasnijeg života koja nije narušena skoliozom ili njenim posljedicama. Tim Kuće zdravlja nastavlja s usavršavanjem i veselimo se inovacijama i novim saznanjima. Znanje i razvoj su naša investicija u budućnost“, zaključuje g. Wuersching.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo