EXPLORER OF THE SEAS /

Ovo je kruzer s kojeg je pao Britanac u more kod Jabuke: Ploveća grdosija može primiti 5.000 ljudi

Image
Foto: Profimedia

Svake godine, dijelove broda koji se nalaze ispod vode pregledavaju ronioci kako bi se osigurala strukturalna cjelovitost i sigurnost broda

9.8.2024.
16:25
Profimedia
VOYO logo

Splitska policija zaprimila je dojavu da je u blizini otoka Jabuke oko 4.30 sati s kruzera u more pala osoba. U tijeku je potraga kojom koordinira i rukovodi Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. Britanski turist pao je u more s kruzera Royal Caribbean Internationala.

Explorer of the Seas, kruzer klase Voyager u vlasništvu Royal Caribbean Internationala, porinut je u more 2000. godine i izgrađen u Finskoj. Ovaj brod, koji se smatra jednim od većih u svojoj klasi, može primiti do 3.840 putnika te ima posadu od 1.200 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod je dug 311 metara i širok 48 metara. Ispod razine mora proteže se devet metara, dok iznad površine vode doseže visinu od 63,4 metra. Ove dimenzije svrstavaju ga među veće putničke brodove.

Image
Foto: Profimedia

Na brodu Explorer of the Seas postoje brojne aktivnosti. Među njima su predstave, bazeni i jacuzziji, klizanje na ledu, dječji klubovi, teretana, saune, FlowRider, tobogani, mini-golf teren, višenamjensko sportsko igralište, zid za penjanje, trkačka staza, te vanjsko kino s filmskim večerima. Postoji i kasino, bingo kao i zanatske radionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Explorer of the Seas je opremljen sa šest motora, od kojih su četiri dovoljna za postizanje maksimalne snage, dok je za održavanje broda u luci potreban samo jedan motor. Brod može postići maksimalnu brzinu od 23 čvora (oko 42,6 km/h), a za dostizanje te brzine potrebno mu je 20 minuta.

Sigurnosni aspekti također su značajno zastupljeni na ovom brodu. Opremljen je sa 26 čamaca za spašavanje i 72 splavi za spašavanje, što osigurava kapacitet 20 posto veći od broja putnika i posade.

Image
DRAMATIČNO SPAŠAVANJE /

Velika potraga na moru kod Visa: Mladi Britanac pao s kruzera, na terenu sve službe

Image
DRAMATIČNO SPAŠAVANJE /

Velika potraga na moru kod Visa: Mladi Britanac pao s kruzera, na terenu sve službe

Što se tiče infrastrukture i održavanja, brod koristi oko 900 tona vode dnevno, uključujući vodu za piće, pranje i druge potrebe. Na brodu ima 14 putničkih dizala, koja povezuju različite razine i sadržaje. Također, na brodu rade četiri stolara, čiji je zadatak održavanje drvenih dijelova infrastrukture.

Image
Foto: Profimedia

Prema međunarodnim zakonima, svi brodovi moraju ići u suhi dok svakih pet godina, no većina brodova, uključujući Explorer of the Seas, to čini svake dvije do tri godine radi redovitog održavanja i modernizacije. Tijekom suhog doka u travnju i svibnju 2015. godine u Cadizu, Španjolska, brod je prošao kroz obnovu vrijednu 80 milijuna dolara, što je uključivalo tehničke nadogradnje i osvježenje sadržaja za putnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine ronioci pregledavaju dijelove broda koji se nalaze ispod vode kako bi se osigurala strukturalna cjelovitost i sigurnost broda. Osim toga, na zapovjednom mostu uvijek su prisutna najmanje tri časnika, što je u skladu s pomorskim sigurnosnim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kruzer u Zadru ispuštao fekalije u more pred očima građana i turista

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo