'Razmišljajmo o 2030.' / Krstičević u Međimurju: 'Raspravlja se o mogućem modelu uvođenja obveznog vojnog roka'

Image
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Međimurske tvrtke proizvode vojnu opremu ne samo za hrvatske vojnike nego i surađuju s brojnim drugim zemljama

24.3.2017.
17:01
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Nakon Varaždina, ministar obrane Damir Krstičević u petak je posjetio Čakovec gdje se sastao s međimurskim županom Matijom Posavcem koji ga je upoznao s iskorištavanjem bivših vojnih objekata - prostori bivše čakovečke vojarne sada su sjedište Međimurskog veleučilišta, Regionalne razvojne agencije, poduzetničkog inkubatora, a bivši poligon vojarne postalo je gospodarska zona u koju su počeli investirati poduzetnici.

Ministar Krstićević odgovorio je i na novinarski upit u kojoj je fazi planirano ponovno uvođenje obveznog služenja vojnog roka rekavši da se ova Vlada sustavno bavi sustavom sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U procesu je izrada Strategija nacionalne i Strategija domovinske sigurnosti i moramo biti spremni na ugroze i sigurnosne izazove modernog društva", izjavio je te dodao da se o mogućem uvođenju obaveznog služenja vojnog roka i modelu po kojem bi se služio raspravlja unutar struke i Glavnog stožera Oružanih snaga, a potom će se prijedlozi iznijeti Vladi i javnosti.

Na pitanje smatra li kako je ukidanje obaveznog služenja vojnog roka bila pogreška kazao je da se treba fokusirati na budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponosan sam na našu prošlost, posebno na 90-e, ali sada trebamo razmišljati o 2017., 2025. i 2030.", istaknuo je ministar obrane te dodao kako skandinavske zemlje imaju ili vraćaju obavezno služenje vojnog roka, a u tu grupu spadaju i Švicarska i Austrija.

Za Međimursku županiju rekao je pak da odlično pokazuje sinergiju državne i lokalne vlasti što u konačnici znači gradnju bolje i kvalitetnije Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalivši doprinos najsjevernijeg kraja obrani domovine u najtežim trenucima, prisjetio se brojnih ratišta od Vukovara do Dalmacije na kojima su se Međimurci borili i ginuli. Ponovio je izjavu iz Varaždinu o povratku bojni "Puma" iz Našica u barkoni grad 2018. rekavši kako će taj potez, osim sigurnosnih, imati i svoje gospodarske efekte.

Međimurski župan Matija Posavec upoznao je ministra Krstičevića s iskorištavanjem bivših vojnih objekata - prostori bivše čakovečke vojarne sada su sjedište Međimurskog veleučilišta, Regionalne razvojne agencije, poduzetničkog inkubatora, a bivši poligon vojarne postalo je gospodarska zona u koju su počeli investirati poduzetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo na tom prostoru otvaranje novih 500 radnih mjesta", izjavio je Posavec.

O doprinosu međimurskog gospodarstva vojnoj industriji rekao je da, osim za MORH, rade i za brojne druge države u Europi i svijetu te smatra kako ima još potencijala za suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj boravak u Međimurju Krstičević je nastavio u Prelogu gdje je posjetio tvrtku Šestan Busch koja proizvodi borbene kacige.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo