vatrogasci pod civilnom zaštitom / Krstičević o jačanju vojske: 'Radimo stručne pripreme za temeljno vojno osposobljavanje u Hrvatskoj'

'Što se tiče vojske, vidjeli ste da jačamo vojsku, radimo novi raspored. Vojska će biti u Vukovaru, do kraja godine u Sinju. Još nas čeka još jedna postrojba Hrvatske vojske u Pločama i Varaždinu', poručio je Krstičević

28.6.2017.
11:39
VOYO logo

Hrvatski sabor je sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu Strategije nacionalne sigurnosti RH kojom se određuje vizija nacionalne sigurnosti i sigurnosni koncept Republike Hrvatske, utvrđuju nacionalni interesi, opisuje se sigurnosno okružje te se konkretiziraju politike nacionalne sigurnosti u području svakog nacionalnog interesa kroz strateške ciljeve, instrumente i mehanizme njihova ostvarivanja.

Vatrogasci prepoznati kao vrijednost - stavljeni pod civilnuzaštitu

Most-ovac Tomislav Žagar je u svom izlaganju spomenuo vatrogasce kao dio onoga što mu smeta što u Krstičevićevom izlaganju nisu nigdje spomenuti, niti u Strategiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje stvarne ugroze i svjedoci smo svaki dan da se požari u Hrvatskoj svaki dan događaju požari. Vatrogascima se treba dati pažnja. Stavite u koordinaciju glavnog vatrogasnog zapovjednika", poručio je Žagar.

Ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević mu je odgovorio kako su u Strategiji vatrogasci prepoznati kao vrijednost - stavljeni su pod civilnuzaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem im na svemu što čine, moramo biti ponosni na sve zemaljske vatrogasne snage i protupožarne eskadrile. Upravo je zbog toga taj sustav - tu su uvezani svi. Mi tu imamo dosta problema koji traže i novu opremu, nova sredstva, vjerujem da ćemo kroz taj novi sustav naći način da unaprijedimo sve to".

Miro Bulj se nadovezao na repliku, rekavši kako je sramotno da se Strategija nije ranije napravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da je temelj moderne Hrvatske Domovinski rat u kojem ste i vi imali značajnu ulogu. Rat u kojem su svi sudjelovali. Strategija ne smije samo mrtvo slovo na papiru, dobro iskoordinirano. Primjer Gunje - svi su se uključili i to treba iskoristiti. Pitam vas - rekli ste za vojni rok, možete li točno kazati što mislite o vojnom roku i pričuvi hrvatske vojske?", upitao je Bulj Krstičevića.

Ministar obrane je odgovorio da je Domovinski rat temelj Hrvatske iako bi radije da ga nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče vojske, vidjeli ste da jačamo vojsku, radimo novi raspored. Vojska će biti u Vukovaru, do kraja godine u Sinju. Još nas čeka još jedna postrojba Hrvatske vojske u Pločama i Varaždinu. Vi znate naš stav za vojni rok - ključna je strategija - trebamo više sposobnosti, radimo stručne pripreme za temeljno vojno osposobljavanje u Hrvatskoj", poručio je Krstičević.

Krstičević o detaljima Strategije nacionalne sigurnosti

'Strategija nacionalne sigurnosti razvija sveobuhvatni nacionalni koncept sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti s ciljem razvoja sigurnosnih politika koje će na nacionalnoj razini jamčiti građanima visoku razinu sigurnosti, u suradnji sa saveznicima i partnerima', kazao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako će provedba Strategije zahtijevati postupno povećanje financijskih sredstava za obranu u državnom proračunu RH prema ciljanih 2 posto BDP-a.

Krstičević naglašava da je odgovornost za sigurnost ogromna, da ugroze često doživljavamo kao nešto što se događa drugom, sve dok se ne dogodi nesreća. Hrvatska mora svoj sustav sigurnosti prilagođavati, planirati i stvoriti sustav koji će biti proaktivan, učinkovit, brži, bolji, jači. Zastupnike je pozvao da podrže predloženi dokument, poručivši da nacionalna sigurnost mora biti iznadstranačko pitanje koje uvijek traži konsenzus, usuglašavanje stavova pozicije i opozicije u kontinuitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer predstavio Strategiju nacionalne sigurnosti

'Naša je zadaća da temeljnim dokumentima postavimo okvire koji nam omogućuju da prepoznamo opasnosti i znamo kako na njih reagirati', rekao je premijer. Plenković je istaknuo kako je 'ozračje u europskom susjedstvu promijenjeno', naglasio je da su prijetnje terorizma promijenile kartu pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti koje su sada neraskidivo povezane. 'Izradili smo kvalitetne dokumente na inkluzivan način koji će biti podloga svih naših aktivnosti u području zaštite nacionalne sigurnosti', kazao je zastupnicima premijer.

'Pravodobno djelovanje daleko van granica i Hrvatske i EU može spriječiti sigurnosne ugroze na našem teritoriju i to je poruka koju nosi ovaj dokument', kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njime se zatvaraju praznine koje su bile uočene u pogledu koordinacije, pravovremene reakcije na rizike i krize gdje se uočilo da taj sustav mora biti u stanju brže odgovoriti na te krize. Zato mislim da će ova dva dokumenta dati dodatnu snagu svim nadležnim državnim institucijama koje su uključene svojim dokumentima u pitanja nacionalne sigurnosti te da će povezivanje kroz sustav koordinacije koje će voditi potpredsjednik Vlade biti učinkovitiji i da ćemo na taj način moći prepoznavati prijetnje, znat ćemo štititi našu kritičnu nacionalnu infrastrukturu jer je to prvorazredno strateško pitanja nacionalne sigurnosti", rekao je Plenković.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo