OTVORENO PISMO /

Kritika Vladi zbog želje za praćenjem građana: 'Ostajemo doma, ali ne želimo ostati bez prava!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Mjere koje je Vlada predložila nadilaze svrhu zaštite javnog zdravlja", poruili su iz GONG-a

9.4.2020.
12:12
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vladajući ozbiljno razmatraju nadzor lokacije i kretanja osoba u smaoizolaciji, što nije naišlo na negodovanje samo članova oporbe, već i nevladinih udruga.

Jedna od njih jest Gong, koji se odgovornima obratio otvorenim pismom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo ga u dijelovima:

"Poštovani članovi i članice Vlade, Predsjedniče Vlade Plenkoviću i ministre Božinoviću,

Odgovornost koju ste preuzeli kao članovi Vlade je da u skladu s Ustavom, zakonima i ljudskim pravima radite u interesu građana i građanki, a time se mora voditi i vaš prijedlog Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Podsjećamo kako je prošlog tjedna 46 organizacija civilnog društva upozorilo da praćenjesvakog mobitela u zemlji nije mjera zaštite od koronavirusa nego nepotrebno kršenje ljudskih prava. Naime, ako mjere koje se donose ne budu pažljivo usmjerene na suzbijanje zaraze i njenih posljedica, već ih krenete zloupotrebljavati neograničenim praćenjem mobitela svake osobe u Hrvatskoj, to će dovesti do narušavanja povjerenja prema institucijama koje je iznimno važno, posebno u ovim izvanrednim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere koje je Vlada predložila u prvom prijedlogu Zakona, kao što su organizacije ali i brojni stručnjaci upozorili, nadilaze svrhu zaštite javnog zdravlja, neučinkovite su i ne propisuju odredbe o duljini trajanja mjere praćenja, način postupanja s prikupljenim podacima, niti nadzor nad prikupljanjem podataka. Stoga podsjećamo na nužnost da sve mjere koje Vlada donosi moraju budu učinkovite, ali i razmjerne, tj. ne možemo dozvoliti da šteta od mjera bude veća od njihovih koristi. Kako bi se izbjegle štetne posljedice, mjere trebaju biti donesene i u skladu s preporukama koje je najavila Europska komisija.

Dodatno, još jednom podsjećamo Vladu da ovaj Zakon, koji se donosi za vrijeme izvanrednog stanja i ograničava ustavna i ljudska prava, poput slobode kretanja, prava na rad i javnog okupljanja, mora biti donesen dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru, jer uz sprječavanje širenja zaraze moramo voditi brigu da mjere koje donesemo ne ostave iza sebe spaljenu zemlju.

Upozoravamo cijelu Vladu, a posebno premijera Plenkovića i ministra Božinovića, da u svojim postupcima i prijedlozima budu odgovorni kako ne bi donijeli zakon koji bi ugrozio ljudska prava i doveli u pitanje sve ono što je do sada učinjeno dobro. Za razliku od do sada poduzetih mjera, vjerujemo kako mjere koje ste predložili ovim Zakonom građani i građanke ne podupiru te da će to nezadovoljstvo jasno iskazati.

Glasno poručujemo: Iako ostajemo doma, ne želimo ostati bez svojih Ustavom zajamčenih prava!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo pismo možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo