U BOOSTERU JE SPAS? / Luetić upozorava da bi Hrvatsku mogao zahvatiti peti val: 'Pitanje je samo kada će biti tu i kakvu će snagu imati'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske liječničke komore upozorava kako je važno primiti i booster dozu jer bi nam sljedeće godine mogao zaprijetiti peti val zaraze

3.12.2021.
22:55
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Već tijekom adventa necijepljeni građani Njemačke i još nekoliko europskih zemalja postat će građani drugog reda, koji će smjeti samo u trgovine ili ljekarne. Sve više se govori i o obveznom cijepljenju, a na tragu toga je čak i predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Image
OTVORILA KONTROVERZNU TEMU /

Obvezno cijepljenje u cijelom EU-u? Ursula von der Leyen traži raspravu: 'Mislim da je to razumljivo i primjereno'

Image
OTVORILA KONTROVERZNU TEMU /

Obvezno cijepljenje u cijelom EU-u? Ursula von der Leyen traži raspravu: 'Mislim da je to razumljivo i primjereno'

U susjedstvu, Talijani uvode obvezno nošenje maski na božićnim sajmovima, a Slovenija više ne namjerava plaćati zdravstvene usluge necijepljenima. Iako smo na koronakarti ECDC-a i dalje tamnocrveni, u Hrvatskoj nema novih mjera, niti rasprave oko obveznog cijepljenja. Predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić tvrdi da to dovodi do preopterećenja bolničkog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad naiđe val ovakve snage s 2500-2600 hospitaliziranih onda je to neminovno preopterećenje. Nemamo mi u pričuvi 1000 ili 2000 liječnika koji sad uskaču za tih 2600 oboljelih. U bolnici gdje radim, Klinika za neurologiju na Svetom Duhu morala je iseliti cijelu zgradu da bi se osigurali kapaciteti za COVID pacijente. samim time neurološki pacijenti nemaju zdravstvenu skrb kakvu su imali prije četvrtog vala", rekao je Luetić za HRT.

Realan svijet pandemije

Objašnjava da države koje imaju visok broj cijepljenih razmišljaju o obveznom cijepljenju. Hrvatska s niskim brojem cijepljenih može razmišljati samo o probijanju negativnih rekorda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupno gledajući u Hrvatskoj ćemo ove godine imati 60.000 mrtvih. COVID je zasigurno pridonio takvoj brojci. Nekih 5-6 posto više nego prošle godine kad je bila najviše od Drugog svjetskog rada. Kada to uzmemo u obzir, uz činjenicu da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera u Europi, onda čudi otkud toliko otpor građana i podjele. Zašto je to prisutno?, pita se.

Ističe da će u Hrvatskoj biti nemoguće provesti odluku o prestanku pokrivanja zdravstvenih troškova necijepljenima, iako ima argumenata i za takvu mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedan realan svijet pandemije, svijet bolesti i umiranja. Imate onda ovaj drugi svijet, prestali smo se brinuti, pojavila se jedna bešćutnost u društvu prema svom tom umiranju. Bolnice će do kraja godine biti preopterećene, a pitanje je što nas čeka iza Nove godine. Sasvim sigurno je da će uslijediti peti val, pitanje samo kada će biti tu i kakvu ću snage imati, upozorio je liječnik.

Važno je ponovno se cijepiti

Iako u javnosti postoji otpor prema COVID potvrdama, liječnici su prije mjesec dana uputili Vladi i Stožeru prijedlog da se one uvedu kao uvjet za ulazak u sve javne prostore i u sve tvrtke. "Takva konzistentnost poslala bi poruku građanima da je Vlada odlučila maksimalno zaštititi sve građane, bio bi to dodatni poticaj za cijepljenje, izbjegli bi se politikantski napadi zašto za knjižnicu mora imati COVID potvrdu, ali ne za kockarnicu. Struka podržava COVID potvrde i traži da se uvedu za sve poslodavce i za sve zatvorene prostore, poručio je predsjednik HLK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je na važnost docjepljivanja booster dozom te naveo primjer Izraela koji je praktički neokrznut prošao kroz četvrti val. Ta je zemlja napravila iskorak i na cijepljenju djece. Ipak, smatra da bi o tome u Hrvatskoj trebali odlučivati epidemiolozi.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo