preskupo za hrvate /

Kreće obavezna zamjena plinskih bojlera onim kondenzacijskim, no ta promjena za sobom povlači i skupe dodatne radove

75 tisuća Hrvata koji se griju plinskim bojlerima više ne mogu kupiti stare uređaje. Uredba Europske komisije nalaže korištenje novih, za koje treba mijenjati i dimnjake. Zahvat težak 20 tisuća kuna po kućanstvu najveći je problem u stambenim zgradama

8.2.2018.
19:10
VOYO logo

Većina kućanstava koji se griju na plin koriste klasične turbo-plinske bojlere.

Međutim, oni se u Hrvatskoj više ne mogu proizvoditi. Direktiva Europske Unije kaže kako se oni moraju zamijeniti kondenzacijskim bojlerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju se zamijeniti jer u atmosferu ispuštaju hladnije plinove i time je manje zagađuju. Veliki je to trošak većini od 75.000 Hrvata koji koriste ovakve uređaje.

Direktiva je u primjeni još od rujna 2015., no problem je nastao sada kada su se zalihe starih bojlera potrošile, te ih više nije moguće kupiti u Europskoj Uniji. Nela je zamjenu izvršila. Radovi su bili gotovi brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva, tri dana maksimalno, tako da vremenski nije bilo zahtjevno i čovjek koji je to obavljao je to efikasno, brzo i fino napravio, a cijena je bila 20 000 kuna", otkrila nam je Zagrepčanka. 

No, sam uređaj tek je dio problema. Novi kondenzacijski bojler ne može se instalirati na metalne dimnjake kakve koriste stari bojleri.

"A to znači ne samo kupiti kondenzacijski bojler nego će morati učiniti građevinske radove na novim instalacijama. To znači rekonstrukciju dimovodnih kanala ili kratko dimnjaka", Zdravko Vladanović, Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Zagreb.

A u stambenim zgradama to znači da u slučaju kvara jednog bojlera zamjenu moraju napraviti svi stanari spojeni na dimnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko kome radi taj bojler nije u mogućnosti, ili si ne želi kupovati novi bojler jer nije njegova briga. I sada dolazimo do toga da ti ljudi koji su imali peh da su imali takav kvar ne znaju što bi napravili", Tihomir Mihalić, predstavnik plinoinstalatera pri HOK.

Koriste se razne metode izvođenja priključaka na fasadu. Druga opcija je uvoz turbo-plinskih bojlera iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Ni jedno rješenje nije prema propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema im tko ovjeriti jamstveni list jer proizvođač ne želi takve bojlere ovjeravati", Dubravko Duvančić, Gradska plinara Zagreb.

A bez jamstvenog lista nema ni plina iz plinare. U ministarstvima gospodarstva i energetike su upozoreni na ovaj problem, a rješenje vide u izuzimanju starih korisnika iz ove odredbe po uzoru na Njemačku. No, ono što je Unija odobrila Nijemcima, Hrvati tek trebaju zatražiti.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo