neugodno iznenadila mještane /

Kraj Benkovca još zbrajaju štete od pijavice, meteorolozi se čude pojavi. 'Gledao sam kontejner kako leti, bilo je kao u filmu'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zadarski meteorolog pojašnjava kako je nakon puno sunčanih, toplih dana, na taj ravni prostor dospjela jedna manja količina hladnog zraka

8.2.2022.
16:45
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Snažna pijavica koja je u ponedjeljak pogodila benkovačko područje neugodno je iznenadila mještane koji tvrde kako nešto takvo još nisu doživjeli. Dobar dio njih danas zbraja, ali i sanira štete.

U naletu vjetra naime oštećena su krovišta čak 36 kuća i četiri automobila. Bez polovice krovišta kuće, s oštećenom fasadom i automobilom prošao je Žarko Čuljak, mještanin Miranja, mjesta kraj Benkovca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Zadarski govori: "Gledao sam kroz prozor kontejner kako leti. Nisam vjerovao svojim očima. Bilo je kao u filmu."

Šokirana je bila i njegova sumještanka Jadranka Marić koja govori kako je prvo pomislila da je riječ o potresu. "Nismo znali što se događa. Gledala sam u vrata i mislila kako će odletjeti zajedno s nama", kaže pa dodaje: "Kada je počelo tresti pala sam na kauč, a kćerka na pod. Mislili smo da je zemljotres. I danas nam baš nije jasno što je to bilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hladna fronta /

Stanovnike Dalmacije iznenadila je pijavica: 'Kad sam otvorio vrata vjetar me gurnuo'

Image
Hladna fronta /

Stanovnike Dalmacije iznenadila je pijavica: 'Kad sam otvorio vrata vjetar me gurnuo'

Odgovor na to pitanje ima pak zadarski meteorolog Duško Kraljev koji pojašnjava kako je Miranje zadesio lokalni meteorološki fenomen s kojim se i on prvi put sreo jer pijavice nisu uobičajene za mjesta koja nisu na obali. 

"Dogodilo se da nakon puno sunčanih, toplih dana, na taj ravni prostor upadne jedna manja količina hladnog zraka. Taj dan puhao je jaki sjevernjak i upravo je preko tog područja Ravnih kotara prelazila hladna fronta. Stvorili su se ti oblaci, zalampalo je, zagrmilo, razina vjetra je naglo porasla preko 100 kilometara na sat", rekao je pa zaključio da je bilo teško predvidjeti da će doći do takvog vrtloženja vjetra na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike