KRAJ BANDIĆEVE ERE POČINJE DANAS? HDZ / mu okreće leđa, lokalne izbore neće dočekati kao zagrebački gradonačelnik

Image

HDZ-ov 'tajni plan' za rušenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića počinje danas na sjednici Gradske skupštine, a sam Bandić ne može učiniti mnogo da ga spriječi.

1.12.2016.
7:40
VOYO logo

Plan za rušenje Bandića iz više izvora HDZ-a potvrđen je novinarima 24 sata, a njegova realizacija počinje na današnjoj sjednici Gradske skupštine.

HDZ ruši proračun, Bandiću prestaje mandat

Plan se sastoji od nekoliko koraka, a Bandić, s obzirom na broj zastupnika koji su mu lojalni, može učiniti vrlo malo ili gotovo ništa da ga spriječi. HDZ, naime, planira srušiti proračun za sljedeću godinu, a zatim uskratiti podršku o odluci o privremenom financiranju Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time prestaje mandat i gradonačelniku, njegovoj zamjenici, raspušta se i Skupština, a Grad bi do lokalnih izbora u svibnju vodio povjerenik. Njega pak imenuje Vlada koju čine HDZ i Most.

Time bi do izbora Bandić izgubio jednu od ključnih poluga s kojima je ulazio u dosadašnje izbore: bogati proračun iz kojega je mogao financirati što želi diskrecijskim odlukama, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U STROGOJ TAJNOSTI: /

Milan Bandić i HDZ zadužili Zagreb za novih 2,3 milijarde kuna

Image
U STROGOJ TAJNOSTI: /

Milan Bandić i HDZ zadužili Zagreb za novih 2,3 milijarde kuna

Pakt sklopljen u vrijeme Karamarka više ne vrijedi

Zagreb će voditi čovjek kojeg postavi HDZ-ova vlada i financirat će se samo nužni troškovi, poput plaća ili već ugovorenih radova.

"Kad bismo podržali proračun, to bi za nas bilo političko samoubojstvo. Proračun je prenapuhan baš u svrhu Bandićeve promocije. Mi se moramo odmaknuti od Bandića", kazao je jedan istaknuti HDZ-ovac upućen u tajni plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je u koaliciju s Bandićem u Zagrebu ušao prije godinu. Isti dan kad je Bandić dao potpise svojih zastupnika za potporu Vladi HDZ-a i Mosta na čelu s Tihomirom Oreškovićem, koji su tada bili ključni. Istoga dana HDZ mu je osigurao ključnu podršku za usvajanje proračuna za ovu godinu. U međuvremenu su, kažu u HDZ-u, došla druga vremena.

HDZ-ovac zaprijetio Bandiću: Netko će odgovarati ako se gradnja na Britancu i u Maksimiru pokaže nezakonitom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

HDZ: Nema šanse da se predomislimo

"Nema nikakve mogućnosti da dođe do predomišljanja i podržimo proračun. Bandića smo prije godinu dana poduprli jer je usvojio naše amandmane, a nije ih izvršio. Neće nas dva puta prevesti ‘žedne preko vode’. Proračun je kao fasada koja se raspada, a on na nju dodaje žbuku. Grad se godinama nije pomaknuo s mrtve točke", kazao je za 24 sata drugi HDZ-ovac.

Završna faza bitke uslijedit će potkraj mjeseca kada je na redu drugo čitanje proračuna teškog 7,3 milijarde kuna. Ako se tada proračun ne usvoji, padaju i gradonačelnik i Skupština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić ima šanse sačuvati položaj jedino ako mu pođe za rukom 'kupiti' veći broj zastupnika u Skupštini gdje mu za izglasavanje proračuna treba podrška njih 26 od ukupno 51. I bez HDZ-ovih devet zastupnika ne može imati tu potrebnu većinu, osim ako mu ne pretrči niz zastupnika i stranaka. Bandiću je sada lojalno 16 njegovih zastupnika, a u najboljem slučaju može računati na njih 20 ili 21.

Iza ovog plana vjerojatno stoji šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, blizak zamjeniku predsjednika stranke Milijanu Brkiću. Mikulić navodno ima ambiciju kandidirati se za gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo