Nova presuda Visokog upravnog suda /

Krah Povjerenstva za sukob interesa: RTL analizira tko direktno od političara najviše profitira

Koristit će to tužbama premijera Andreja Plenkovića u slučajevima putovanja na stranački skup u Helsinki

2.2.2021.
20:55
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa više neće pokretati postupke zbog povrede načela u obnašanju dužnosti, a svi već pokrenuti postupci se - obustavljaju.

Rezultat je to nove odluke Visokog upravnog suda zbog koje Povjerenstvo traži od DORH-a preispitivanje presude. Tko direktno od političara najviše profitira, analizira Damira Gregoret.

S obje strane političkog spektra nisu se birale riječi, s tim da su do odluke Ustavnog suda u slučaju Tomislava Karamarka, sudovi žalbe političara redovito - odbijali.

Novom presudom Visokog upravnog suda prihvaćena je žalba Milana Bandića i ukinuta odluka Povjerenstva iz 2017. Tada je zaključeno da je 15 milijuna kuna, koliko je Bandić primio od Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, i to za sudsko jamstvo, stvorilo odnos ovisnosti čime je Bandić povrijedio načela djelovanja. Sud smatra da je odredba Zakona na koji su se pozvali preopćenita i manjkava jer za nju nisu predviđene sankcije, pa Bandiću daje za pravo i ruši presudu. Domino efektom zaustavlja se ili lakše osporava trećina najvažnijih odluka Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nataša Novaković /

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa protiv Visokog upravnog suda: Ovo je udarac borbi protiv korupcije

Image
Nataša Novaković /

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa protiv Visokog upravnog suda: Ovo je udarac borbi protiv korupcije

Koristit će to tužbama premijera Andreja Plenkovića u slučajevima putovanja na stranački skup u Helsinki i imenovanju kuma Igora Pokaza veleposlanikom u Velikoj Britaniji. Pitanje njegove odgovornosti u slučaju lex Agrokor zbog presude se zaustavlja do očitovanja DORH-a.

Zaustavljaju se i postupci protiv Martine Dalić gdje ju Povjerenstvo tereti jer je predložila Antu Ramljaka za povjerenika iako je znala da je sudjelovao u izradi zakona.

Povjerenstvo stopira i slučaj Zdravka Marića zbog sudjelovanja na sastancima s Ivicom Todorićem, a prije dolaska u izvršnu vlast, godinama je bio njegov zaposlenik.

Zadovoljan može biti i Davor Bernardić. Žalio se na odluku Povjerenstva da je povrijedio načela kada je primio stipendiju privatne škole i u prvom stupnju dobio, a sada su mu veće šanse da žalba prođe i u drugom stupnju.

Isto je i s Tomislavom Karamarkom. Odluka Povjerenstva da je bio u sukobu interesa kad se Hrvatska povlačila iz arbitraže s MOL-om, zbog čega je 2016. morao napustiti Vladu, ponovno bi mogla pasti.

Mnogo je još ovakvih i sličnih slučajeva nova odluka Visokog upravnog suda zaustavila ili osporila, a isto je vijeće tog suda lani srušio odluku Povjerenstva u slučaju kuće Josipe Rimac.

Dodatna ironije je što se već godinama priprema novi zakonski okvir za rad povjerenstva, a na čelu radne skupine do uhićenja bila je upravo Josipa Rimac. Evo kako aktualna predsjednica Povjerenstva tumači ovakvu odluku:

"Ukoliko bi nakon cijelog postupka povodom izvanrednog pravnog lijeka ostala ovakva situacija to bi bio veliki udarac na Povjerenstvo i na borbu korupcije. Ono što sigurno možemo reći da se stvara percepcija da nakon što je to postalo sporno dakle u političkim krugovima da su promijenjene sudske prakse", izjavila je Nataša Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo