Nataša Novaković /

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa protiv Visokog upravnog suda: Ovo je udarac borbi protiv korupcije

Povjerenstvo je odlučilo da će uputiti prijedlog DORH-u da se ide s izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude

2.2.2021.
13:46
VOYO logo

Nakon što je Visoki upravni sud u predmetu protiv Milana Bandića ukinuo odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, postavilo se pitanje na koji će način to tijelo obavljati svoju dužnost. Predsjednica tog Povjerenstva Nataša Novaković izašla je pred novinare i najavila da će Povjerenstvo tražiti od DORH-a da se "ide na preispitivanje presude".

"Nakon što je Visoki upravni sud osporio pravo Povjerenstvu da odlučuje o onim slučajevima kada dužnosnik nije bio transparentan, kada su povrijeđena načela Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo je odlučilo da će protiv te presude uložiti izvanredni pravni lijek. Uputit ćemo prijedlog DORH-u da se ide s izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude", kazala je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je nakon presude Ustavnog suda na koju se u svojoj odluci u slučaju Milana Bandića poziva Visoki upravni sud, isti taj sud donio dvije odluke s potpuno oprečnim stajalištem. "U ovom trenutku ne možemo tvrditi je li ovo generalni končani stav cijelog Visokog upravnog suda ili stav jednog sudskog vijeća."

Pada trećina svih odluka?

Novaković je zaključila da ako bi ova presuda ostala "to bi bio velik udarac i za Povjerenstvo i za borbu protiv korupcije općenito".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki upravni sud poništio je odluku Povjerenstva iz studenog 2017. u slučaju Milana Bandića u kojoj je Povjerenstvo zaključilo da je Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog ponašanja jer je prihvatio jamstvo odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri u iznosu od 15 milijuna kuna kako bi izašao iz istražnog zatvora. Povjerenstvo je smatralo da se Bandić tada u odnosu na to odvjetničko društvo postavio u ovisan položaj.

Kako navode komentatori, ta presuda Visokog upravnog suda ima dalekosežne posljedice i na sve ostale odluke koje je Povjerenstvo donijelo za povredu načela obnašanja dužnosti kako su definirane u članku 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Navodno je riječ o čak trećini svih odluka Povjerenstva. 

Novaković je istaknula da je Povjerenstvo imalo ovakvu praksu od 2014. godine

"Povjerenstvo bez ovlasti da utvrđuje ono što je osnova postupanja dužnosnika, imat će znatno smanjene ovlasti" rekla je Vidaković. "Osobno mi je nevjerojatno da možete reći da je netko bio netransparentan i da možete na to reći da je to OK, ako nije povrijedio neki drugi zakon, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo