dani odluke / Javna tajna je da su nam najzanimljiviji izraelski avioni! Što će presuditi - cijena ili starost?

Naglas nije izgovoreno, no jasno je da će najvjerojatnije odluka pasti na više od 25 godina stare izraelske F-16

27.3.2018.
18:48
VOYO logo

U tijeku je sjednica Vijeća za obranu na kojoj državni vrh odlučuje od koga ćemo za milijarde kuna kupiti borbene avione. 

Vijeće čine predsjednici države, Vlade i sabora, ministri obrane, financija i vanjskih poslova, načelnik Glavnog stožera te savjetnici za obranu, a sastali su se u Banskim dvorima u 18 sati. Odlučuju hoće li naše dotrajale MIG-ove 21 zamijeniti jeftiniji i 30-ak godina stari izraelski F-16 ili novi švedski Grippeni koji su gotovo tri puta skuplji? U igri su još dvije ponude, a iako narod plaća - presudna će očito biti cijena. Dala je to tijekom dana naslutiti i glavna zapovjednica vojske Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih najradije kupila novi mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari. Moramo biti racionalni u toj odluci, naravno gledati na to da je ta sposobnost održiva za vrijeme koje dolazi, da je ne izgubimo u kratkom vremenu", poručila je predsjednica.

2020. hrvatskim će nebom proletjeti dva nama nova borbena aviona. Koja? Ministar obrane Damir Krstičević još ne želi otkriti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je mnogo puta o priuštivosti, a iz ponuđenih cijena se jasno vidi što je Hrvatskoj najpriuštivije.

Izraelskii F16 u verziji barak mogli bi doletjeti za 3 milijarde kuna, švedski gripeni gotovo su 3 puta skuplji, a Sjedinjene Američke Države za svoje nove F-16 traže gotovo 11 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo voditi računa o sposobnosti, ali i koliko to košta, a moramo voditi računa i  o svim drugim izazovima hrvatskog društva i školstvo i zdravstvo i poljoprivreda sve su to ključni parametri o kojima treba voditi računa", poručio je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane.

Naglas nije izgovoreno, no jasno je da će najvjerojatnije odluka pasti na više od 25 godina stare izraelske F-16. Rumunjska ima još starije i, kažu, pozitivna iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rumunjsko je ratno zrakoplovstvo vrlo zadovoljno s F-16. Imamo već 12 aviona, a namjeravamo ih kupiti još 36. Sada razmatramo gdje bismo ih mogli kupiti", izjavio je Mihai-Viorel Fifor, rumunjski ministar obrane.

Novi avion je, svi se slažu, najbolji izbor. No, budžet je ograničen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam u toj fotelji i drugačije su dimenzije, ne znam kako bih razmišljao da sam u situaciji ministra obrane, ono što znam da bih napravio da postupak bude otvoreniji, transparentniji", kazao je AnteKotromanović (SDP), bivši ministar obrane.

Kupnju rabljenih aviona kritizira dio umirovljenih pilota. Tvrde, avioni su istrošeni i bit će stariji od pilota koji u njima lete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u tome što neće ići u zrak onoliko koliko treba ići, problem je održavanje", smatra brigadir Ivan Selak, umirovljeni probni pilot HRZ-a.

No, oni koji su vidjeli sve ponude tvrde da izraelski avion u potpunosti zadovoljava uvjete koje je Hrvatska psotavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unutra su i garancije ako izaberemo odeđenog ponuđača kako bi taj avion dalje bio u našem zrakoplovstvu usvojen, kako bi bilo održavanje, kako bi bio prihvatljiv, svi zadovoljavaju kriterije koje smo  postavili", poručuje  pukovnik Ivica Ivandić, umirovljeni pilot HRZ-a.

A kad stignu, koliko i kako će letjeti, u konačnici će ovisiti o ljudima, onima koji ih održavaju i onima koji njima upravljaju.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo