žele 'pravicu' / Kosinjani stigli u Zagreb! Traže naknadu za iseljenje zbog novog jezera i hidroelektrane

U ministarstvu ih danas nitko nije primio jer ministra nije bilo u uredu

28.10.2022.
20:45
VOYO logo

Kosinjani su stigli u Zagreb. Žele dobiti pravednu naknadu za iseljenje zbog novog jezera i hidroelektrane. Do sada smo ih pratili u Kosinjskoj dolini, a nezadovoljstvo su danas i pokazali ispred ministarstva gospodarstva. Krivi dan jer ministra u uredu nije bilo!

Procjenitelji su mu ponudili "crkavicu" pa je došao u Zagreb tražiti "pravicu". Željko je zgrožen iznosom koji mu država nudi da se iseli iz doma i započne novi život. I on i drugi mještani za ministarstvo i HEP imaju tek jednu poruku - odustanite od hidroelektrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je želja da ne radi se šteta cijeloj državi, prirodi, ekologiji i kulturnoj baštini i nama mještanima. Da se odustane od toga suludog projekta", tvrdi Dragan Prša, Gornji Kosinj.

A projekt bi značio da 60-tak obitelji iz Kosinjske doline mora odseliti kako bi se na mjestu njihovih domova gradilo akumulacijsko jezero. Država im za obeštećenje nudi 400-njak tisuća kuna, 350 eura po kvadratu u kraju gdje su cijene novogradnje oko 800 eura. S tim novcem tvrde, ne mogu kupiti ni štalu, a kamoli izgraditi novi dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema komunikacije s njima nikakve. Jednostavno nije im jasno kako je moguće da se prema njima ponašaju kao da uopće ne postoje. Kao da ne žive tamo! Kao da nisu ljudi, koja su u stvari ta njihova prava?", poručuje Pero Jurčević, župnik Gornjeg i Donjeg Kosinja.

Image
neće lako s djedovine /

Mještane Kosinja sele zbog hidroelektrane, nakon procjene imovine: 'S tim ne možemo ni kokošinjac napraviti'

Image
neće lako s djedovine /

Mještane Kosinja sele zbog hidroelektrane, nakon procjene imovine: 'S tim ne možemo ni kokošinjac napraviti'

Prosvjed je podržala i Zelena akcija. Projekt je, kažu, štetan. Jezero se gradi na kršu – a to zbog svojstva tla znači betonizaciju Like.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krš je takvo područje koje propušta. Znači sada je trenutno predviđeno gotovo 6 kilometara injekcijske zavjese, to se tako zove ta brana koja će se raditi za koju nitko ne može reći koliko će kasnije u nju morati utući novaca i betona", kazala je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije.

U ministarstvu ih danas nitko nije primio. Zvonimira to neće obeshrabriti. Brani djedovinu, ali i kosti svojih predaka koje su izvođači otkopali i odnijeli u zajedničke grobnice, a usput i razbacali. Zbog takvog odnosa nema odustajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Branio sam Kosinj 91. branit ću i sada. A ovim našima bi poručio da nisu ništa bolji nego oni 91.", tvrdi Zvonimir Jurković.

Do najavljenog iseljenja još su dvije godine Ako ništa ne urodi plodom – Kosinjani najavljuju i blokade cesta. Borba traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo