KORISNICI KREDITA U ŠVICARCIMA OVU SU PRESUDU DUGO ČEKALI: / Pročitajte najnoviju odluku Vrhovnog suda u slučaju 'Franak'

Image
Foto: Pixsell

Vrhovni sud RH ipak je prihvatio zahtjev za revizijom kojeg je podnio Potrošač - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača te ukinuo presudu Visokog trgovačkog suda u "slučaju švicarac".

25.10.2017.
18:07
Pixsell
VOYO logo

U presudi se citiraju ranije sudske odluke donesene povodom tužbe protiv osam banaka koje su potrošači tužili zbog valutne klauzule u švicarskim francima.

Kronologija dosadašnjih presuda

Prva od njih, a donio ju je Trgovački sud u Zagrebu, glasila je protiv štediša, dok je drugom presudom, onom Visokog trgovačkog suda tužba štediša bila odbijena. Valutna klauzula nije ocijenjena nepoštenom. Kao neosnovan je pak odbijen tužbeni zahtjev podnijet protiv Sberbanke, koja je u periodu od 2004. do 2008. godine kada je izdavana većina kredita s valutnom klauzulom u švicarcima, poslovala kao Volksbanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je i Vrhovni sud RH, odbio prvu reviziju Potrošača, uslijedila je ustavna tužba. Ustavni sud RH je lani u prosincu objavio odluku kojom nije dovedeno u pitanje poštenje valutne klauzule u švicarcima, ali je ocijenjeno kako bi sudske odluke trebale biti bolje obrazložene.

Zato je slučaj ponovno vraćen Vrhovnom sudu RH, a on je danas obznanio da je ipak prihvatio zahtjev za revizijom kojeg je podnio Potrošač, te vratio slučaj na ponovno odlučivanje Visokom trgovačkom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li klijenti bili informirani?

Od tog suda se očekuje da detaljnije provjeri i obrazloži jesu li klijenti banaka, posebno Sberbanke, bili upoznati s posljedicama valutne klauzule u švicarcima.

"Kako bismo mogli osnovano odlučivati od zahtjevu Potrošača, u nastavku postupka odlučno je razjasniti jesu li sklapanju ugovora korisnicima kredita bili priopćeni svi podaci koji su mogli utjecati na obim njihovih obveza i na temelju koji su oni mogli realno sagledati koliki će biti iznos njihovog zaduženja za čitavo vrijeme trajanja ugovora o kreditu", objašnjavaju vrhovni suci svoju odluku. Od Visokog trgovačkog suda traže da provjeri je li u pitanju nepoštena praksa banaka ili propust, te je li na taj način stvorena znatna neravnoteža između ugovornih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud RH zauzeo je stav da mišljenje Suda Europske unije, od kojeg se na zahtjev Potrošača trebalo tražiti prethodno mišljenje o propisima kojima je u Hrvatskoj regulirano potrošačko kreditiranje, nije primjenjiv. Naime, Vrhovni sud RH drži kako to mišljenje nije relevantno budući da su krediti s valutnom klauzulom u švicarcima sklapani prije nego što je Hrvatska ušla u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine.

Sada se očekuje nova odluka Visokog trgovačkog suda RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo