pitanje zdravstvene zaštite /

Koordinator COVID bolnice dr. Lukšić za Direkt: 'Nema bojazni od manjka kapaciteta'

Image
Foto: RTL

S sve većim brojim pozitivnih, sve je više pitanja

19.10.2020.
22:15
RTL
VOYO logo

Veledrogerije u utorak kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za tri četvrtine bolnica. Zbog sve većeg broja zaraženih pune se bolnički kapaciteti diljem zemlje.

Trenutno najvažniji čovjek ove epidemije bar što se tiče smještaja oboljelih od Covida je današnji gost RTL Direkta, dr. Ivica Lukšić je koordinator za smještaj Covid bolesnika u KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja vam o veledrogerijama ne mogu dat baš neke pouzdane informacije. Meni se čini da je taj problem već dugo prisutan i možda je vrijeme da se
promijeni paradigma tih odnosa, jer taj problem se ne rješava godinama'', upozorio je Lukšić. 

Image
problemi su sve veći /

Pucaju li bolnice po šavovima? Zbog brzog punjenja održan hitan sastanak ravnatelja s ministrom

Image
problemi su sve veći /

Pucaju li bolnice po šavovima? Zbog brzog punjenja održan hitan sastanak ravnatelja s ministrom

No liječnik ne vjeruje da će sutra nestati lijekova u bolnicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da svi u društvu moramo biti odgovorni i nikako nije vrijeme za dodatno kompliciranje ionako kompliciranje situacije'', dodaje Lukšić.

Kapacitetu u KB Dubrava se povećavaju zadnjih nekoliko dana, a Lukšić vjeruje da će se taj trend i nastaviti. No on vjeruje kako nema bojazni od manjka kapaciteta. 

''Trenutno je 135 bolesnika, a trenutno imamo 160 postelja za COVID bolesnike. Međutim u iduća dva dana povećat ćemo za još 110 i to će onda biti 270 kreveta. I to uz postojeće šatorske krevete koji su pokraj bolnice, tu je 220 postelja'', pojasnio je dr. Lukšić.

Liječnik je kazao kako će se prvo popunjavati bolnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smiješati ćemo pacijenta u kvalitetnije uvjete, a ako i to ne bude dovoljno, onda će se ići u šator. Vjerujem da priljev neće biti tako brz da ćemo trebati u šator za dva dana'', izjavio je dr. Lukšić. 

Koordinator COVID bolnice podsjeća kako se svakodnevno razmatra koji su planovi po pitanju borbe s koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kapaciteti su u ovom trenutku puno manji problem od onoga što može biti realni problem, a to je nedostatak zdravstvenog osoblja. Posebno osoblja za intenzivno liječenje'', rekao je dr. Lukšić. 

''Izraženiji j je nedostatak medicinskih sestara, jer liječenje ovih bolesnika zahtjeva puno medicinskih sestara. Limitirano je vrijeme koje se smije provesti s COVID  bolesnikom tako da je potrebno dosta zdravih medicinskih sestara da to sve opskrbi'', napominje dr. Lukšić. 

Ministar Beroš danas je dao nalog da se u svim ostalim bolnicama povećaju kapaciteti. 

''Mi danas imamo slučajeva u Karlovcu gdje lokalna bolnica trenutno zbrinjava više od 20 COVID bolesnika. Mi već imamo primjera gdje pojedine bolnice zbrinjavaju svoje COVID bolesnike. Dubrava je instalirana kao back up Infektivnoj klinici za najteže COVID bolesnike'', rekao je liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Lukšić se nada kako do punjenja sportskih dvorana neće doći. 

''Nadam se da će naši građani koji su pokazali odgovornost na početku pandemije, pokazati odgovornost i sada. Na neki način da se svi skupa uozbiljimo i da spustimo ovu liniju. Vrlo je važno sada stabilizirati brojeve i sada spustiti krivulju'', ističe koordinator COVID bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi s početkom pandemije, sada su na bolničkom liječenju samo najteži slučajevi. 

''Ja bi rekao da se klinička slika nije promijenila, ali su naši kriteriji profesionalniji'', kazao je Lukšić. 

Također potvrđuje i da su se neki liječnici koji su bili COVID pozitivni vratili i nastavili liječenje bolesnika. 

''Razrađeni su svi scenariji. Ministarstvo je na vrijeme mobiliziralo cijeli sustav i iskustvo iz početne faze dalo nam je jednu sigurnost da možemo ući spremni u zimu'', napominje dr. Lukšić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osoblje u KB Dubrava dalo je svoj maksimalni ljudski angažman. Nitko nije otišao zato što mu je bilo teško liječiti COVID bolesnike. Bolnica će ostati raditi  i za ne COVID bolesnike. Činimo sve da oni kojima je potrebna zdravstvena skrb, da je i dobiju u optimalnom vremenu'', uvjerava liječnik. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo