lome se koplja /

Kontroverzna izjava šibenske katoličke aktivistice: 'Pobačaj treba zabraniti i silovanim ženama'

Image
Foto: Thinkstock

'Ako je ubojstvo djeteta kažnjivo, ne vidim zašto ne bi bilo kažnjivo i namjerno prekidanje trudnoće. Po čemu se razlikuje dijete od tri godine od onog od tri tjedna', pita se Gulam

4.10.2016.
18:32
Thinkstock
VOYO logo

Masovni prosvjed pod nazivom 'Crni ponedjeljak' okupio je u Poljskoj desetke tisuća žena koje su prosvjedovale u namjeri da se zaustavi zakon prema kojem bi žene koje se podvrgnu pobačaju morale u zatvor.

Image
za legalan abortus /

Oko 400 građana Zagreba solidariziralo se s općim ženskim štrajkom u Poljskoj

Image
za legalan abortus /

Oko 400 građana Zagreba solidariziralo se s općim ženskim štrajkom u Poljskoj

Poljska već ima jedan vrlo strog zakon po tom pitanju, pobačaj je naime dozvoljen samo u posebnim situacijama, a nova zakonska inicijativa svaki oblik pobačaja tretirala bi kao kazneno djelo radi kojeg bi i žena i liječnik mogli iza rešetaka na vremensko razdoblje od pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobačaj je u posljednjih nekoliko mjeseci postao sve češća tema i u Hrvatskoj. "Hod za život" kontroverzne Željke Markić u svibnju je u Zagrebu okupio nekoliko tisuća ljudi, što upućuje na činjenicu kako bi mnogi stanovnici Lijepe naše zabranili ženama to pravo. 

Jedna od takvih je Vanja Gulam, koordinatorica molitvene inicijative "40 dana za život" u Šibensko- kninskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta katolička aktivistica protiv abortusa izjavila je za ŠibenikIN kako bi se Božja zapovijed 'ne ubij' u hrvatskom zakonu trebala odnositi i na pobačaj. 

"Izbor se treba napraviti prije nego se legne, a ne nakon toga. Život je temeljno ljudsko pravo i svi imamo pravo na njega. Ako je ubojstvo djeteta kažnjivo, ne vidim zašto ne bi bilo kažnjivo i namjerno prekidanje trudnoće. Po čemu se razlikuje dijete od tri godine od onog od tri tjedna", pita se Gulam čija molitvena skupina od kraja rujna svakodnevno u Šibeniku moli protiv abortusa.

Komentirajući kontroverznu poljsku zakonsku inicijativu da se kažnjavaju čak i žene koje bi pobačaj doživjele spontano, Gulam kaže da nije za to jer smatra da je spontani pobačaj božja odluka. 

"Odluka je Boga da oduzme plod unutar utrobe i u tom dijelu nisam za kriminalizaciju, ali podržavam poljski prijedlog da se silovanim ženama i djevojčicama pobačaj zabrani. Svakako sam za život, pa čak i ako se radi o maloljetnim curama. Sigurno postoje ustanove koje će majci i djetetu pružiti skrb", zaključila je Gulam, piše ŠibenikIN.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo