'NEŠTO IMA U TOME' /

Pitali smo Zagrepčane što misle o ukazanjima u Međugorju. Evo što su rekli

I dok jedni bez MNOGO razmišljanja kažu da vjeruju, ima i onih koji nisu tako sigurni

19.9.2024.
15:04
VOYO logo

Vatikan je danas službeno donio odluku o statusu Crkve prema Međugorju. U siječnju 2014. tadašnja Kongregacija, sada Dikasterij, za nauk vjere zaključila je izvješće koje je zatražio papa Franjo, koji je u studenom 2013. izjavio da Djevica “nije šef pošte koji bi svaki dan slao poruke", ne spominjući posebno Međugorje.

Sažimajući sadržaj izvješća, papa Franjo je 2017. godine naznačio da su početna ukazanja nešto što se mora nastaviti istraživati, a u pogledu "pretpostavljenih trenutačnih ukazanja, izvješće ima svoje dvojbe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZANIMLJIVI DETALJI /

Posebnost Plavog križa i što se dogodilo u kući jedne vidjelice: Donosimo priče o fenomenima iz Međugorja

Image
ZANIMLJIVI DETALJI /

Posebnost Plavog križa i što se dogodilo u kući jedne vidjelice: Donosimo priče o fenomenima iz Međugorja

Od svibnja 2019. papa Franjo službeno je odobrio organizaciju hodočašća u Međugorje, upozoravajući da takva hodočašća trebaju izbjegavati "stvaranje zbrke ili nejasnoće s doktrinarnog aspekta".

Dikasterij za nauk vjere, uz blagoslov pape Franje, danas je dodijelio Međugorju status Nihil obstat što znači da se dopuštaju i potiču crkvena hodočašća i pobožnosti u tom svetištu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijuni vjernika koji svake godine odlaze u Međugorje dobili su službeno zeleno svjetlo Svete Stolice za pobožnosti i hodočašća na mjesto navodnog Gospinog ukazanja u Bosni i Hercegovini, odnosno status Nihil obstat.

Tekst koji je potpisao kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, odobrio je papa Franjo 28. kolovoza. To nije priznanje "nadnaravnosti" ukazanja, niti je moglo biti: prijašnji Sveti ured je u svibnju odobrio nova razboritija pravila i u tim slučajevima Vatikan se više ne izjašnjava, može samo iznimno - papa. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Pitali smo građane jesu li vjernici te što misle o odluci Vatikana. Dok jedni bez puno razmišljanja kažu da vjeruju, ima i onih koji nisu tako sigurni. Glavni je razlog jer tako nešto nikada osobno nisu doživjeli, ali isto tako kažu kako "nešto sigurno ima u tome".

Što su građani rekli o ovoj temi pogledajte u videu na vrhu članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo