O lijepa, o draga, o slatka slobodo /

Konačno na slobodi! Umirovljenici koji su dobili drugu dozu cjepiva nakon četiri mjeseca konačno mogu vidjeti obitelj i prijatelje i prošetati na svježem zraku

Nema velikih okupljanja, ali za njih je i odlazak do parka veliko veselje

1.2.2021.
22:26
VOYO logo

A problemi s nedostatkom cjepiva bi idućih tjedana trebali ipak biti manji, EU je dobro stisla proizvođače pa će isporuke ipak biti nešto veće nego što su prvotno objavili.

A najveći dobitnici cijepljenja zasad su umirovljenici iz Domova za starije i nemoćne, ali samo oni koji su prije dva tjedna primili drugu dozu cjepiva. Jer ti su sretnici danas prvi put nakon četiri mjeseca mogli izaći iz svog Doma, vidjeti svoje obitelji, prijatelje ili prošetati parkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slobodi, sretni i u društvu najdražih. Iza ograde su proveli gotovo godinu dana, a dva su tjedna prošla otkako je 150 korisnika zagrebačkog doma Sveta Ana primilo drugu dozu cjepiva. Gospodin Stanko napokon je napustio svoju sobu broj 15 koju dijeli sa suprugom.

"Proteklu godinu dana na ovoj terasi, sve što čovjek čeka i dočeka, a došla nam je sloboda", podijelio je Stanko Vranjković, korisnik Doma za starije osobe Sveta Ana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
teška godina iza nas /

U 2020. više umirovljenika je umrlo nego što se umirovilo: 'Ništa nije poduzeto da bi se to zaustavilo'

Image
teška godina iza nas /

U 2020. više umirovljenika je umrlo nego što se umirovilo: 'Ništa nije poduzeto da bi se to zaustavilo'

Prvo odredište: trgovina.

"Sir, vrhnje, jogurt. Odmah smo življi, više nas ne bole ni noge ni leđa", kazao je Stanko. 

Od danas su dozvoljeni posjeti i za one koji se nisu cijepili, a preboljeli su koronavirus. Takvih je 576. U toj skupini je 86-godišnja Božica. Na parkiralištu ispred doma susreće se sa svojom praunukom Iris.

"Lijepo, lijepo mi je danas, danas sam sretna i presretna. Jedva mi je pusu dala, a sada je rekla da čak mogu i s njom doma", rekla je Božica Krampaček, korisnica Doma za starije osobe Sveta Ana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo sretni, do sada smo mahali preko ograde baki, sada smo joj donijeli juhicu", podijelio je Ivan Krampaček iz Zagreba. 

U jedanaest zagrebačkih domova, od ukupno 3534 korisnika cijepljeno je njih 2177, od čega je drugu dozu primilo njih 1763. Onima koji su teško pokretni obitelj će moći u posjet u posebnu prostoriju unutar doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ajme, bilo je puno pozitivnih emocija. Možda bih izdvojila jednu gospođu koja je otputovala na Komižu i sada je na katamaranu", ispiričala je Karolina Martinuš, ravnateljica Doma za starije osobe Sveta Ana.

Nije na katamaranu, ali je izvan ograde i zato je presretna njezina kolegica Nada.

"Što sam prvo napravila? Poslije doručka sam išla u šetnju i kada sam se vraćala su mi javili da sutra idemo u restoran na ručak, ne mogu vam objasniti koliko je to bilo lijepo. Jako smo sretni", kazala je Nada Kraljević, korisnica Doma za starije osobe Sveta Ana.

Prema podacima HZJZ-a do sada je u Hrvatskoj procijepljeno od 50 do 70 posto korisnika domova. Oni koji još nisu, ovaj i idući tjedan dobit će drugu dozu, a to za njih znači slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema velikih okupljanja, ali za njih je i odlazak do parka veliko veselje.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo