KONAČNO DOBRA VIJEST ZA HRVATSKU: / Izašli smo iz prekomjernih ekonomskih neravnoteža

Image
Foto: John Thys / AFP

Dombrovskis pohvalio Hrvatsku za napredak u pogledu strukturnih reformi i izlaska iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža

27.2.2019.
14:58
John Thys / AFP
VOYO logo

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis pohvalio je danas Hrvatsku za napredak u pogledu strukturnih reformi i izlaska iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža.

"Iako Hrvatska i dalje ima neravnoteže, one više nisu prekomjerne. Ovo je dobra vijest za Hrvatsku, pogotovo u svjetlu priprema za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizu i u konačnici za članstvo u eurozoni", rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare predstavljajući zimski paket Europskog semestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stupnjevanje makroekonomske neravnoteže

Europska komisija je u svom redovitom godišnjem Izvješću za Hrvatsku, kojeg donosi u okviru Europskog semestra za 2019. godinu, potvrdila napredak Hrvatske u provođenju strukturnih reformi. Nakon pet godina Hrvatska je prešla iz kategorije pretjeranih makroekonomskih neravnotaža u makroekonomske neravnoteže.

Komisija različito stupnjuje makroekonomske neravnoteže. U prvoj kategoriji su zemlje koje nemaju neravnoteže, u drugoj one s neravnotežama koje zahtijevaju monitoring i političku akciju, u trećoj zemlje s neravnotežama koje traže monitoring i odlučnu političku akciju, u četvrtoj zemlje s neravnotežama koje zahtijevaju specifični monitoring i odlučnu političku akciju, u petoj zemlje s prekomjernim neravnotežama koje zahtijevaju specifični monitoring i odlučnu političku akciju i šestoj su one zemlje koje imaju prekomjerne neravnoteže koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i aktiviranje Postupka za makroekonomske neravnoteže (EIP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo