Rasprava na sudu /

Komšić tvrdi da nije kriv, majka ubijene: 'Komšićev otac je mom bivšem odvjetniku dao 34 tisuće eura da potpišem suglasnost o najblažoj kazni'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U tijeku je suđenje Davidu Komšiću za brutalno ubojstvo djevojke

1.2.2018.
13:00
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Davidu Komšiću za zločin tijekom kojeg je brutalno usmrtio bivšu djevojku Kristinu Krupljan, izbovši je nožem 88 puta.

Kako doznajemo, David Komšić pojavio se na sudu s lisicama u pratnji dvoje pravosudnih policajaca. Raspravi nazoči rođak optuženog, a prvi put se pojavio i otac ubijene Kristine s majkom i ujakom. David Komšić ostao je pri ranijoj tvrdnji s pripremnog ročišta da se ne osjeća krivim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veljko Miljević zadužen za obranu optuženog tvrdi da je Komšić bio u neubrojivom stanju. Državno odvjetništvo koje je pročitalo optužnicu kasnije je kazalo kako će dokazati u postupku da je Komšić planirao ubojstvo na posebno okrutan način i da se žrtva pokušala obraniti.

U tijeku je čitanje medicinske dokumentacije, izvješća o kriminalističkoj pretrazi mjesta događaja, izvješća o očevidu, zapisnik o oduzetom mobitelu oca Ive Komšića te DVD-a sa snimkama nadzornih kamera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, tužiteljstvo sumnjiči Davida Komšića da je 22. veljače 2017. u Opel Astri, nakon što su se vratili iz noćnog izlaska, ponukan ljubomorom 20 cm dugim nožem zadao 73 ubodnih i 15 reznih rana nakon čega se Komšić udaljio. 

Tužiteljstvo kaže kako je riječ je o okrutnom načinu iz bezobzirne osvete i teškom ubojstvu.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika na suđenju je pročitala i iskaz dugogodišnje Kristinine prijateljice Anamarije koja je u DORH-u rekla da je Kristina završila osnovnu školu, a problemi su počeli nakon što je upoznala Komšića s kojim je stalno prekidala i mirila se. Kaže kako je David bio ljubomoran, zlostavljao ju je, tukao i branio da oblači haljinice. Često je bila u masnicama i slomljenog nosa, nekoliko puta ju odvela hitna. Tvrdi kako je Komšić često bio nasilan.  

Prijateljica je detaljno iskazala sve probleme Kristine i Davida. Misli da je David ubio Kristinu jer je shvatio da ne može biti s njom jer je Kristina bila trudna s drugim. Veza između Davida i Kristine bila je jako burna, a protivili su joj se i roditelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica optužbe čitala je iskaze Kristinine tri prijateljice koje su iskaz dale u DORH-u. Svi oni tužiteljstvu su pričali o njihovoj burnoj vezi koja je trajala i prekidala se. Sve su rekle da znaju da je David bio agresivan i nasilan prema Kristini zbog bolesne ljubomore, a sve je kulminiralo nakon što je ostala trudna s drugim. 

Inače, tijekom čitanja iskaza Komšić se par puta nasmijao. Jednom je i glasno zijevao pa ga je sutkinja pitala je li mu dosadno, na što je rekao da nije. Sutkinja mu samo rekla da se pristojno ponaša.Iz zadnje klupe obitelj ubijene doviknula je "on je neubrojiv", što je ironično jer obrana igra na neubrojivost zbog blaže kazne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na red su došli i iskazi Komšićevih prijatelja. Svi su rekli da nije bio agresivan, da je pristojan i da je Kristina bila jako ljubomorna.

Na toga, pročitan je i iskaz Kristininog oca koji je rekao pred DORH-om. Kaže kako nije bio svakodnevno uključen u odnos kćeri jer se rastao od njezine majke, ali da su se odlično slagali. Nije mu spominjala probleme sve dok ju hitna nije dovela u Dubravu kad su je David i prijatelji presreli. Upozoravao ju je da se makne od njega. Nije imao saznanja da mu je kćer bila trudna u trenutku ubojstva. 

Vidno potresena u sudnicu je ušla majka ubijene Kristine, Vesna Krupljan. Ispituje ju se kao svjedoka. Kaže kako stoji kod svega što je rekla pred DORH-om. Inače, Kristinina majka nije ni pogledala kada su uveli Komšića, koji sjedi točno iza nje s dva pravosudna policajca. 

Pričala je o tome kako se Kristina družila sa sestrama i sestričnama Komšića te kako su se ona i David poznavali od osnovne škole i da su išli u isti razred. Kaže kako su tada započeli vezu, ali majka ga nije voljela jer joj, prema njezinim tvrdnjama, od početka nije sjeo. Kasnije su se stalno svađali, prekidali i mirili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričala je kako je prije par godina dočekao kod crkve i nogom lupio u nos jer je inzistirala da joj vrati 2000 kuna koje mu je bila dužna. Nakon toga je završila u bolnici, ondje je dala iskaz, a poslije je zbog toga protiv njega pokrenut postupak na kaznenom sudu. Zbog toga je dobio zabranu prilaska od 300 metara, no i pod zabranom je dolazio ispred njezine zgrade. 

"Jedne subote ju je dočekao pred zgradom. Uzeo joj mobitel i sat. Odveli smo ju u policiju. Davidov otac Ivo Komšić nazvao je bivšeg supruga da se dogovorimo da ne idemo na policiju. Ja sam to odbila. Otišli smo na policiju prijaviti.", kazala je majka Vesna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treći put, par dana kasnije opet je došao pred zgradu. Zvonio je na portafon. Ona nije otvorila. Razbio je portafon. Ja sam pozvala policiju i rekli su da ne dolaze jer šteta nije 2000 kuna.", nastavlja majka. 

Četvrti put, 2011. godine, na Bukovačkoj je s još dvoje prijatelja udarao Kristinin auto, razbio joj retrovizor, staklo, uzeli su joj mobitel i pobjegli. Prolaznici su zvali hitnu i policiju. 

Kaže kako je tog dana kad se dogodilo ubojstvo bila pozvana na DORH da da iskaz oko događaja na Bukovačkoj. Dok je Kristina otišla naći se s Davidom, majka je već otišla raditi u noćnu smjenu. Bivši suprug ju je nazvao i rekao da su ispred zgrade policija i hitna. Saznala je da joj je dijete ubijeno i kako kaže, odmah je znala da je to učinio David Komšić. 

"Ja se kao majka nikad nisam petljala u njihov odnos. A Davida Komšića nikad nisam nazvala. Nitko me od Davidovih nije kontaktirao nakon događaja.", kaže majka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana Komšića ni sam Komšić nemaju pitanja. 

Na pitanja sutkinje je li znala njihov odnos majka je rekla kako joj je nekad govorila, a nekad nije. "Ja sam uvijek govorila da on nije za nju. Govorila sam da je bahat kao i otac njegov. Ali nije htjela slušati", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanja tužiteljice Kristininoj majci je li Komšić na drugi način napadao Kristinu, kaže da joj je slao prijeteće poruke. Policija joj je rekla i točan sadržaj poruke, koje su glasile: "Ubit ću te kurvo! Ubit ću te već sutra. Istući ću te da ti se neće vidjeti ni modrice." To se događalo nakon događaja na Bukovačkoj. Kaže kako nikad nije kontaktirala s nikim od Komšića.

Na pitanje o očitovanju da oštećenici ne postavljaju imovinsko-pravni zahtjev jer smo namireni dijelom te da smo suglasni da se okrivljeniku u ovom postupku izrekne najblaža kazna od 10 godina zatvora, odgovara kako je to ovjereno kod javnog bilježnika. Kaže kako je to pripremio raniji odvjetnik koji je u dogovoru s Ivom Komšićem, Davidovim ocem, to dogovorio te da su potpisali tu izjavu.

"Mogu reći da je bivši odvjetnik Boro Radić, od Ive Komšića uzeo 34 tisuće eura, od kojih je meni dao 100 tisuća kuna, mom bivšem suprugu 50 tisuća kuna, a za sebe zadržao 100 tisuća kuna. No neki dan je donio mom sadašnjem punomoćniku 10 tisuća eura za mene pa je vidljivo da je odvjetnik Radić zadržao 25 tisuća kuna", kazala je majka. 

Image
Foto: Vijesti.hr

(foto: Vijesti.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to su počeli negodovati Komšić i prijatelji, stoga im je sutkinja zaprijetila da će ih izbaciti van ako se ne smire.

Godinu dana od stravičnog zločina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog 22. veljače prošle godine 19-godišnji David našao se s 18-godišnjom Kristinom, koji su godinama imali buran odnos, a nekoliko puta su i bili u vezi. Sastali su se na večeri, nakon čega su automobilom zajedno došli pred Kristininu zgradu. Kada su stali David je pojačao muziku, lijevom rukom primio Kristinu, a desnom kuhinjski nož i počeo je mahnito ubadati po cijelom tijelu, nakon čega je Kristina preminula.

Nalaz obdukcije pokazo je stravične rezultate. Trebale su čak četiri stranice da se pobroje sve rane koje je Kristini zadao David. Samo u području vrata bilo ih je 40. Nemilosrdno ju je izbo čak 88 puta te potom pobjegao kući i predao se policiji.

Godinu dana nakon stravičnog zločina, postavlja se pitanje hoće li se Komšiću suditi kao mlađoj punoljetnoj osobi ili kao punoljetniku. Ako mu se sudi kao mlađem punoljetniku, moguća kazna je blaža i iznosi do 15 godina zatvora. Odvjetnik obitelji Krupljan kaže kako će se stav suda znati već na prvom ročištu. 

Mlađi punoljetnik je osoba koja je za vrijeme počinjenja kaznenog djela imala manje od 21 godinu, međutim, zakon izričito predviđa da u slučaju ako se dokaže kazneno djelo za teško ubojstvo, zatvorska kazna je od 10 godina do dugotrajnog zatvora koji može biti 40 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga što Zakon o sudovima za mladež posebno tretira osobe od 18 do 21. godine, ali ih u slučaju teškog ubojstva izjednačuje s punoljetnim osobama, postoji mogućnost da se Davidu presudi kao punoljetniku.

Majka ubijene uvjerena je kako pravda ne može dostići njezinog ubojicu jer dolazi iz bogate i utjecajne obitelji. Žrtva njegovih prijetnji i napada bila je još prije, no prijave policiji rezultirale su zabranom prilaska Kristini, što je Komšić svejedno prekršio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ranije činio zlodjela

Inače, David Komšić je godinu dana prije Kristinina ubojstva, očevim Mercedesom naletio na 72-godišnjeg bivšeg branitelja i oca osmero djece i usmrtio ga. David je tada medijima koji su ga htjeli fotografirati prijetio tužbama.

Prije nego je pokupio pješaka vozio je prevelikom brzinom i nepropisno se prestrojio. Komšić je isprva osuđen na dvije godine zatvora, ali mu je onda kazna nedavno smanjena na godinu i dva mjeseca budući da je 72-godišnjak ulicu prelazio na crveno.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo