KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / Komentar Šprajca: Monsinjor Plenković uvjerio biskupe da su COVID potvrde korisne

Zahvaljujući takvom otvorenom pristupu Hrvatska je u zadnjih sedam dana došla do samog vrha svjetske ljestvice po broju umrlih na milijun stanovnika

6.12.2021.
23:00
VOYO logo

Nakon Emanuela Macrona u Hrvatsku je konačno stigao i omikron. Dolazak Macrona stajao nas je oko milijardu i sto milijuna eura, koliko će nas stajati dolazak omikrona još ćemo vidjeti, ali sudeći po dosadašnjoj praksi Hrvati su za avione i viruse spremni platiti bilo koju cijenu samo da ih imamo.

Zahvaljujući takvom otvorenom pristupu Hrvatska je u zadnjih sedam dana došla do samog vrha svjetske ljestvice po broju umrlih na milijun stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrsto držimo srebrnu medalju i drugo mjesto, malo nam bježe Mađari koji su si prošlog tjedna baš dali truda i u tom razdoblju na milijun stanovnika postigli 17 mrtvih duša više od nas.

Image
Macron i Omicron /

Šprajc priopćio kako je došlo do mutacije novog soja koronavirusa! Glavni krivci su Hrvatska i Macron

Image
Macron i Omicron /

Šprajc priopćio kako je došlo do mutacije novog soja koronavirusa! Glavni krivci su Hrvatska i Macron

S druge strane nama za vrat pušu braća Bugari koji zaostaju za samo četiri mrtva poena. Obzirom da je u Hrvatskoj najavljen još jedan veliki antivakserski prosvjed vjerujemo da ćemo povećati tu razliku te možda ugroziti i same Mađare što nije uspjelo čak ni Banu Josipu Jelačiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali vratimo se mi našem omikronu kojeg je u Hrvatskoj službeno dočekalo visoko izaslanstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na čelu s ravnateljem Krunoslavom Capakom osobno. Capak nije mogao reći koliko će Omikron ostati u Hrvatskoj i koliko će ljudi povesti sa sobom.

Za sada je jasno da se omikron brže širi od delte, ali ne i je li opasniji od delte. Omikron je pronađen kod dvojice muškaraca koji su bili na nekom poslovnom skupu gdje je bilo i dosta stranaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što kažu vidjelice sekvencioniranog genoma virusa omikrona:

"Mi smo dokazali danas kod dva pacijenta, imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron", kazao je Capak.

"Za jedan imamo rezultate da je sigurno omikron, a u drugom slučaju gospodin je cijepljen, bio je pozitivan, međutim, količina virusa je bila premala da bismo potvrdili, ali sekvenciranje pokazuje da se radi o istoj mutaciji koja je zabilježena u Bocvani", kazala je Ljiljana Žmak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolest je slična gripi. Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus i trajalo je par dana", potvrdio je Bernard Kaić.

Kad smo već kod vidjelica o pandemiji, COVID potvrdama, cijepljenju i epidemiološkim mjerama opet se oglasila Hrvatska Biskupska konferencija, ali ovaj put s nešto drugačijim stavovima o cijepljenju nego zadnji put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njihovog podužeg i muljavog priopćenja ipak se da razabrati da biskupi cijepljenje smatraju korisnim načinom borbe protiv zaraze za koju kažu kako donosi patnju i smrt. Kao da je cijepljenje moralno prihvatljivo, premda ni dragi Bog ne zna što bi u cijepljenju uopće bilo nemoralno i neprihvatljivo.

Biskupi odmah potom ističu da imaju puno razumijevanje za one koji se ne žele cijepiti, ali opet isto tako kažu i da se vjernici trebaju pridržavati epidemioloških mjera. Jedina stvar u čemu su u svom današnjem priopćenju potpuno jasni jest da su protiv COVID potvrda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iustitia et pax o COVID potvrdama: "Ne bi se smjelo zato u pitanje dovoditi načelo dobrovoljnosti cijepljenja niti dopustiti da COVID potvrda postane oblik indirektne prisile na cijepljenje".


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo